Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquesta tarda, i sols un dia després de l’escàndol generat per la filtració dels noms dels nous directors de la CCMA, se celebrarà l’acte de presentació de la plataforma “TV3 i Catalunya Ràdio són teves”, que promou la defensa d’una mitjans públics de qualitat, independents, potents i amb vocació de servei públic.

L’acte d’avui és a la seu d’Òmnium Cultural i comptarà amb la presència del catedràtic Josep Gifreu i el president del Col·legi de Periodistes Josep M. Martí,a més de representants de diferents sectors professionals, empresarials i sindicals afectats de diferents formes per les retallades en el camp de la comunicació i l’audiovisual. Els periodistes Carles Blanco i Rosa Gordillo faran de portaveus de la plataforma.

Aquesta iniciativa ja ha rebut el suport de desenes d’associacions entre entitats culturals, socials i de defensa de la llengua catalana, així com sindicats, partits i associacions professionals, entre elles el Grup de Periodistes Ramon Barnils, editor de Mèdia.cat. A més, gairebé 4.500 persones a títol individual han signat el manifest mitjançant el web de la plataforma.

Entre els arguments que desgranen al manifest en defensa del model de servei públic informatiu que representen els canals de ràdio i televisió de la CCMA hi enumeren la seva tasca insubstituïble per a la normalització lingüística –representen els únic mitjans amb una audiència significativa que són fets en català,- la garantia d’una informació plural i independent que garanteixi la qualitat democràtica, la seva aportació a la cohesió social –exemplificada en iniciatives com La Marató o la Festa dels Súpers- que mai podria realitzar una empresa privada i la seva funció de motor de la indústria audiovisual catalana. A més, la plataforma denuncia que el l’afebliment dels mitjans públics catalans no respon a una necessitat real imposada per l’economia sinó als interessos de grups privats que volen apoderar-se d’un patrimoni construït amb diners públics.

Aquest acte arriba poques hores després que es fes públic el pacte entre CiU i PP per controlar la direcció de la CCMA i que ha indignat la major part del sector, així com la resta de l’arc parlamentari i a milers d’internautes que ahir van deixar constància del seu desacord a les xarxes socials. La designació del popularista Armand Querol –considerat del sector vidalquadrista del partit- com a futur vice-president de la “Corpo” ha generat reaccions molt dures, com per exemple la de Saül Gordillo, qui des de les pàgines d’El Periódico no ha dubtat en considerar aquest pacte –que de passada deixa pràcticament excloses la resta de forces polítiques- com un “assalt de la dreta a TV3”.

La presentació de la plataforma arriba també 24 hores després de la vaga a RTVV en defensa dels mitjans públics valencians i en contra l’ERO que ha d’acomiadar fins a un miler de treballadors de l’ens públic. Aquesta aturada va significar que Canal9 no va retransmetre la cremà de les Falles per primer cop en 23 anys i porta el conflicte per la refundació de RTVV a un nivell fins ara desconegut.