Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La notícia que la televisió estatal síria acusava al Barça de proporcionar als rebels els mapes per a l’entrada d’armes al país seria digna de ser ressenyada i mereixeria l’adjectiu de “conspiranoic” que els informatius de TV3 li van endossar als seus homòlegs àrabs. El problema és que, abans, això hauria de ser cert.

Perquè tot apunta a que la televisió pública catalana s’ha empassat un “hoax” –informació falsa que corre viralment per la xarxa- de magnituds colossals i que va créixer al ser reproduït a bona part de la premsa del país i l’estranger, sobretot a Espanya i Amèrica Llatina.

La primera dada que hauria pogut tenir en compte la televisió catalana a l’hora d’analitzar el vídeo és que aquest està extret d’un canal de You Tube gestionat per un usuari de nom Manbooth, el nom del qual és –segons la traducció de l’àrab de Google- “Rialles. Diversió. Emocionant. Suspens” i està decorat amb tot de divertits “emoticons”. La resta de vídeos del canal tenen relació amb imatges curioses relacionades amb el futbol i fins i tot n’hi ha un de Marca TV on uns jugadors del Reial Madrid condueixen bojament un carro de golf.

Però segons una investigació del centre d’estudis Eurasian hub publicada al seu web, les incorreccions anirien molt més enllà que els dubtes que haurien d’haver despertat una simple primera mirada al canal de You Tube. Per començar ni tan sols es tractaria de la “televisió estatal siriana” sinó d’un canal privat que emet per satèl·lit, encara que, això sí, té una línia editorial favorable al Baixar Al-Àssad. A més, el vídeo inclou, a més de la mosca del canal, el logotip d’un grup opositor sirià –en verd i negre i estels rojos, els colors de la bandera dels rebels- el que hauria d’haver fet extremar les precaucions. Però, per acabar-ho d’adobar, segons Eurasian Hub la veu del comentarista està tan mal acoblada que comença a narrar el complot mentre la imatge encara mostra la informació meteorològica i el suposat mapa que surt sobreimprès a la notícia no seria més que una làmina transparent d’acetat amb els toponímics escrits i adherida a la pantalla del televisor. Eurasian Hub va posar-se en contacte amb alguns dels mitjans –sense especificar quins- per demanar-los si havien contrastat la informació i aquests van reconèixer que no ho havien fet i ni tan sols havien traduït el vídeo de l’àrab.

La suma final seria doncs una falsificació més aviat maldestra però suficient perquè TV3 –i tots els mitjans que se’n van fer ressò- la donessin per vàlida sense ni tan sols tenir en compte que aquesta no és la primera vegada que la premsa internacional “pica” en utilitzar fonts extretes de les xarxes socials per explicar el conflicte sirià.