Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La degradació laboral en el sector de la comunicació sembla no tocar fons. El novembre passat aquest mateix observatori publicava un recull de tots els ERO i acomiadaments realitzats per grans mitjans dels Països Catalans des de l’inici de la crisi, el 2008, i xifrava en 650 les persones que havien perdut la feina en aquest sector. Des d’aquest article –fa sols quatre mesos- aquesta xifra s’hauria gairebé duplicat i sembla que el pitjor encara està per arribar.

Només de novembre ençà han tancat els diaris Público i ADN a més de les edicions del Què a Castelló i de La Gaceta a Balears, amb més de 200 persones sense feina, gairebé la meitat dels quals al nostre país. A aquests se li han de sumar la crisi a La Mañana –que ja acumula 33 acomiadaments i perillen una altra cinquantena de llocs de treball- i Diari de Vilanova, amb una plantilla de 21 treballadors i que es troba en un concurs de deutors, encara que per ara l’empresa assegura que no vol despatxar. Qui sí ho ha fet és El Punt Avui, amb un ERO per a 49 treballadors –inicialment n’havien de ser més de 80-, el tercer en sols dos anys.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A aquestes xifres s’hi han de sumar les de la premsa no diària, on els acomiadaments s’han concentrat en dos grans grups de revistes, MC Ediciones i Tecnipublicaciones. El primer també es troba en un concurs de creditors i ha tancat de cop 160 de les seves 170 capçaleres i ha anunciat un ERO per a 100 empleats. El segon, especialitzat en premsa professional, n’ha acomiadat unes altres 50. La premsa de proximitat, tot i que va ser una de les més afectades a l’inici de la crisi, també continua destruint ocupació, darrerament, sols els grup Comunicació21 va acomiadar 16 persones. A aquestes xifres caldria sumar-hi el tancament o reducció de revistes i periòdics no adscrits a cap grup i més difícils de monitoritzar, com la Revista Tretzevents, que baixava la persiana el passat desembre després de 60 anys.

Però tot i així, és en el sector audiovisual qui ha acumulat més males notícies. Sols el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca va suposar 115 acomiadaments, als que caldria sumar una altra trentena a Televisió l’Hospitalet, vuit més a M1TV al Maresme i els que han suposat –no s’han fet públiques les xifres- els tancaments de múltiples televisions locals com M2TV, GavàTV o Canal Nord. Per la seva banda Badalona TV està pendent de saber quan es reduirà la seva plantilla. A tots aquests caldria sumar els deu acomiadaments de Punto Radio a Barcelona, que també ha tancat les delegacions de Tarragona, Girona i Lleida, sense que se sàpiguen quants llocs de treball s’han destruït. Amb tot, la pèrdua d’ocupació en aquest sector -al que caldria sumar les productores- es concentra en els mitjans locals que han anat reduint plantilla de forma dramàtica en els últims mesos, però que al tractar-se de xifres de pocs treballadors gairebé no ha transcendit, excepte en els casos que implicava el tancament total del mitjà, tal com va passar amb Aldaia Ràdio. Un panorama força complet es pot trobar en aquest mapa interactiu.

Però totes aquestes xifres podrien quedar-se petites quan arribi a saber-se la magnitud de l’ERO que prepara RTVV i que podria, per si sol, tornar a duplicar el nombre d’acomiadaments, ja que fins a 1.300 persones podrien perdre-hi la feina.

Això sense comptar que és possible que algunes empreses estiguessin esperant l’aprovació de la nova reforma laboral per realitzar el gruix dels acomiadaments a un cost molt menor. De fet, segons va denunciar UGT, amb la nova legislació les tramitacions d’ERO s’han triplicat a Catalunya i és fàcil d’imaginar que la tendència arribi als mitjans. Per ara, la reforma laboral només ha servit com a amenaça per aconseguir que els treballadors de mitjans acceptin retallades de sous, tal com ha passat de forma molt explícita en la negociació del nou conveni al Grupo Zeta, on la plantilla ha acabat donant per bona una reducció mitjana del 8% en els seus salaris, davant la primera intenció de l’empresa de fer-ho en un 16%. Una batalla que properament es podria repetir a La Vanguardia, on, segons informa Comunicació21, l’empresa ha retirat la seva signatura del preacord del conveni col·lectiu, que ja xifra una reducció salarial del 3%.

Actualització: Un lector ens informa que ahir mateix hi va haver set nous acomiadaments al Diari de Tarragona.

Actualització (28/03/02): Una lectora informa de 14 acomiadaments a Ràdio Televisió d’Andorra a principis de març.