Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 23 de març, coincidint amb l’anunci d’una Llei de Transparència a l’Estat espanyol, Enric Morera anunciava la presentació de la seva pròpia iniciativa sobre el tema, tot assegurant que “no es refia de la llei que anuncia el Govern [espanyol]”. Deixant de banda les malfiances de Morera que, en part podrien ser confirmades, és realment sorprenent com Las Provincias va enfocar el tractament de la història.

De fet, el debat al ple de Les Corts es troba al final d’una notícia titulada “Baldoví, l’alcalde més opac de la Comunitat” on el gruix del reportatge es refereix a un informe de la Sindicatura de Comptes que retreu a l’Ajuntament de Sueca –llavors governat per l’actual Diputat al Congrés espanyol- que no hagi lliurat els comptes municipals des de 2006. Si bé els fets poden ser escandalosos, resulta més aviat curiós, ja que l’informe del Síndic és del passat mes d’octubre i la notícia ja va ser publicada pel mateix diari en aquell moment. A més, aquella queixa del síndic anava dirigida també als ajuntaments de Torrent (amb alcaldessa del PP) i Xirivella (PSOE), pel que és si més no arbitrari que sigui Baldoví qui s’endugui el premi a l’alcalde “més opac”. En tot l’article no se cita ni una sola vegada l’opinió de l’ex-alcalde, que al mur del seu Facebook explica com el periodista mai s’hi va posar en contacte per saber la seva versió i el diari mai ha publicat la resposta que li va enviar.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Encara que les explicacions de Baldoví no acabin de convèncer –realment no va lliurar els comptes municipals a la Sindicatura com era el seu deure i això no té relació amb el nivell d’endeutament- això no disculpa l’ús partidista dels informes institucionals que fa Las Provincias i que sigui realment agafat pels pèls respondre a les intervencions parlamentàries de Morera amb la gestió municipal de Baldoví, una sortida per la tangent més pròpia d’una intervenció política que d’una feina periodística.

Però ja posats a analitzar els incompliments amb la Sindicatura de Comptes es pot fer un repàs del que es va oblidar el rotatiu de Vocento: En el darrer exercici una quarta part dels municipis valencians no havien remès els seus comptes. El 2010 la xifra pujava al 59%. De fet, 55 entitats –32 municipis, 10 consorcis i 12 mancomunitats encara no han presentat el balanç del 2009. La lluita de la Sindicatura per aconseguir les dades de tot tipus d’institucions del País Valencià és quasi titànica i encara avui ens públics com la Fira de València –un dels epicentres de la trama Gürtel- es neguen a ser auditats.

Tampoc ha publicat mai Las Provincias els rànquings d’opacitat que elabora Transparència Internacional. Segons aquesta ONG, València es troba a la posició 100 de la llista de 110 municipis de tot l’Estat espanyol que puntua. I a poca distància es troben Oriola (91), Alacant (78) i Benidorm (71). En canvi els dos ajuntaments valencians en posicions més altes de la taula són Elx (9) i Gandia (11), ambdós governats pel PSOE en aquella època. A més el País Valencià és la 16a autonomia mes opaca de l’Estat, amb una nota mitjana de 56,3 i suspensos en les àrees de “transparència econòmic-financera”, “contractacions de serveis i subministres” i “ordenació del territori, urbanisme i obres públiques”, les tres àrees que poden donar més espai a la corrupció.