Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La detenció d’Errachid el Younoussi, més conegut pel seu pseudònim periodístic, Rachid Alí, conté diversos detalls que la fan especialment estranya. Primer de tot es va produir el diumenge de Pasqua, en ple pont, sense que hi hagués cap delicte que en motivés la urgència. Segon, la forma: totes les versions coincideixen en que dos agents dels Mossos d’Esquadra es van presentar a la seu de l’associació Terrassa Respon –que desenvolupa diferents activitats socials i reivindicatives a la ciutat vallesana, entre les quals el periòdic del mateix nom en el qual hi escriu Alí- i van preguntar per ell per tal de demanar-li la documentació. A partir d’aquí les versions dissenteixen, ja que els agents sostenen que van detenir Alí per tractar de fugir mentre ell assegura que pateix la malaltia de Crohn que l’ha deixat pràcticament coix de la cama esquerra, pel que això és impossible –tercera dada estranya- i que l’havien anat a cercar perquè tenia un procediment d’expulsió obert per la policia espanyola per tenir caducat el permís de residència –fet que per si sol no podria motivar la detenció- punt que l’advocada del detingut nega, tot afirmant que aquest s’hauria obert després de la detenció d’Alí pels mossos i no abans, sense que la policia hagi mostrat cap document oficial que avali la seva tesi. El que reforça, a més, la versió del detingut és que els agents van preguntar per Rachid Alí –el pseudònim periodístic- i no per Errachid el Younoussi, el nom que figuraria en un expedient d’estrangeria, el que seria el quart i més estrany de tots els elements que envolten el cas.

Es dóna la circumstància, a més, que la seu de Terrassa Respon va patir un atac amb còctels molotov el passat novembre sense que, per ara, s’hagi detingut els responsables, el que ha fet incrementar la desconfiança entre l’associació i la policia.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Per Alí i Terrassa Respon el cas és una persecució política derivada de la seva activitat informativa, tant al periòdic Terrassa Respon com al setmanari local La Torre del Palau i ambdós mitjans han defensat el seu col·laborador, incloent dos contundents editorials de Salvador Cot, director de Nació Digital, grup al qual pertany La Torre del Palau.

Però a banda dels mitjans alternatius i els locals egarencs, un fet tan greu com la possible detenció d’un periodista per l’exercici de la seva tasca professional ha tingut una cobertura realment escassa i això que el cas va ser tema dominant al Twitter bona part de diumenge. Paradoxalment, han estat alguns digitals d’extrema dreta els qui n’han fet més ressò, això sí, donant per fet la versió oficial i la permanència “il·legal” d’Alí a l’Estat espanyol. De la resta, sols El País va publicar ahir una peça de consideració en la que al titular es descriu Alí com a activista i no com a periodista. Un tractament –en quantitat i qualitat- molt diferent del que reben, per posar algun exemple, les detencions de periodistes-activistes cubans o blocaires iranians.