Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’anunci de la presidenta argentina, Cristina Fernández, sobre la possible nacionalització parcial de l’empresa petroliera YPF, parcialment propietat de Repsol, va desencadenar una immediata resposta del Govern espanyol, però també del conjunt de grans mitjans arreu de l’Estat. El ministre espanyol d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, afirmava que “Les hostilitats contra empreses espanyoles són hostilitats contra Espanya”. Tesi a la que s’han sumat no pocs diaris. Deixant de banda la premsa més de dretes de Madrid –amb titulars “patriòtics” com “Kirchner amenaça Espanya” o “Kirchner ens vol robar als espanyols”- també alguns diaris catalans han assumit de forma acrítica la tesi que Repsol és una empresa espanyola –sense que almenys en destaquin la catalanitat, puix el seu principal accionista és La Caixa-. Per exemple, el director de La Vanguardia signa un dur bitllet en que per tres vegades la presidenta argentina “amenaça”, mentre Soria sols “marca una línia roja”, i on assumeix que l’executiu espanyol té alguna cosa a dir en la política interna del país llatinoamericà. Una assumpció que és compartida, o com a mínim no és posada en dubte, per la resta de rotatius del país.

Però fins a quin punt es pot considerar Repsol espanyola? Primer de tot caldria tenir en compte que aquesta és una empresa privada i que és, en tot cas, propietat dels seus accionistes. Seria així, una empresa d’alguns “ciutadans espanyols”, però en cap cas d’Espanya, pel que caldria justificar les raons per les quals cal emprar recursos públics o entrar amb tensions amb tercers països per tal de defensar uns interessos que al final són particulars.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però a més, són els seus accionistes espanyols? Tot i que Respol ja no facilita informació sobre la seva distribució accionarial ha estat possible trobar aquesta en blocs crítics amb la política ambiental de la companyia. Segons aquestes dades, el 49% dels seus accionistes encara són particulars o empreses de l’Estat espanyol, bàsicament La Caixa i BBVA, a més d’altres empreses i persones amb participacions més petites. Però després d’anys d’internacionalització, el 50,7% de la companyia és a mans “estrangeres”. Fins a un 21,8% estatunidenques –principalment el JP Morgan Chase Bank National Association i l’State Street Bank and Trust- i un 24,10% d’altres països –on destaca la mexicana Pemex-. El 0,3% restant pertany als seus propis empleats sense que se’n pugui saber la nacionalitat dels mateixos.

Una altra forma de valorar l’interès general associat als interessos particulars de Repsol podria ser la seva col·laboració fiscal a l’Estat espanyol. Segons denuncia Juan Hernández Vigueras, Coordinador de la Comissió de Paradisos Fiscals d’Attac-España, “Repsol-YPF té establertes 18 societats, ressenyades a la seva memòria de 2003, en centres offshore no relacionats amb la seva activitat productiva, sobretot en paradisos fiscals. Com per exemple la societat reasseguradora Greenstone Assurance Ltd. a les Bermudes, participada al 99,04 % per YPF Internacional S.A. o 11 societats del Grup Repsol-YPF registrades a la també colònia britànica caribenya de les Caiman. Una estructura empresarial que segons informes del FMI i l’OCDE, citats per Vigueras, serveix únicament amb finalitats d’evasió fiscal.