Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El govern del PP, encapçalat per José Ramón Bauzà, té a les seves mans aplanar el camí de Tierra Santa, el primer parc temàtic catòlic d’Europa. Inicialment, l’empresa impulsora del complex, el Grupo Sigma, va fer públic que el parc s’ubicaria a Ses Salines, a l’illa de Mallorca. El projecte, però, s’ha frustrat per manca d’acord amb el propietari dels terrenys. En aquest moment, Sigma no vol revelar la nova localització, tot i que afirma que la iniciativa tira “endavant”. Perquè això passi, però, el govern hauria de donar llum verda a una sèrie de modificacions legals. La qüestió mediambiental, el rerefons religiós, les contradiccions dels mateixos impulsors i l’opacitat que planeja sobre la trama d’empreses implicades generen recels entre la societat civil.

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

XAVIER GISPERT

Assistir a l’últim sopar amb Jesús de Natzaret, passejar per l’Arca de Noè o viure en directe el judici de Ponç Pilat són algunes de les activitats que aviat podrien figurar a l’agenda de qualsevol turista que visiti Mallorca. Els promotors de Tierra Santa l’han presentat com una infraestructura ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Però el cert és que el projecte no té un perfil gaire sostenible. Està prevista la construcció d’un complex amb dotze restaurants, una muralla, un amfiteatre, botigues, desenes d’escultures i espais d’oci, serveis i instal·lacions dirigides als més de 60.000 turistes i amants de la fe catòlica que els promotors volen atreure cada mes amb la seva proposta lúdica. El Grupo Sigma, a preguntes de l’Anuari Mèdia.cat, s’ha negat a fer pública la nova ubicació prevista per al parc, després que fracassessin les negociacions inicials amb un propietari de Ses Salines. Només se sap que es tracta d’unes parcel·les rústiques ubicades en un poble del centre de l’illa. La construcció del complex, doncs, suposaria la desprotecció d’aquests terrenys.

El govern balear ja ha mogut una peça molt important a favor del parc religiós. El passat 17 de febrer, aprovava un decret llei que permet instal·lar activitats fins ara vetades en sòl rústic a través de la flexibilització del concepte “interès general”. De moment, però, el Consell de Mallorca segueix sent l’única institució competent per declarar aquesta figura, que permet el canvi d’usos d’un terreny, i el Pla territorial de l’illa pot posar moltes traves a un projecte com aquest. Tanmateix, l’arquitecte i portaveu de Tierra Santa, Carlos Shmidt, diu que està “esperant notícies” de l’executiu de José Ramón Bauzà, que prepara dues normatives clau en la matèria: la Llei general turística i la Llei del sòl. L’esborrany de la primera dóna poders a govern i ajuntaments per aprovar aquest tipus de projectes sota un nou concepte: l’interès turístic, que podria tombar les competències del Consell i deixar el Pla Territorial en paper mullat. A més, els promotors del parc catòlic admeten haver percebut una actitud molt més receptiva tant del govern com del Consell des que el PP hi està al capdavant.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

La institució insular no ha respost les preguntes sobre el parc temàtic, mentre que l’executiu balear nega oficialment tenir el projecte de Tierra Santa sobre la taula. El Grupo Sigma, en canvi, diu que està convençut que tard o d’hora arribaran els canvis legislatius i la comunitat “declararà l’interès turístic i econòmic” del seu negoci. A més, preveuen començar les obres aviat i afirmen que aquests nous terrenys escollits “són molt més estratègics” i que “ja estan tancats”.

Opacitat empresarial

Les promotores visibles de la iniciativa són un grup d’empreses aplegades sota la marca de Grupo Sigma: Estudio Plugliese (arquitectura i disseny), Eléctrica Cremona, Electrificaciones Poli, Instalaciones Sanitarias RDO, la mateixa Tierra Santa i la que sembla ser la societat matriu, Sigma Insulares de Construcciones SL, amb seus a Palma i Calvià.

L’administrador de Sigma, Carlos Shmidt, reconeix que treballen amb més inversors. Per això, s’ha arribat a un acord amb altres empreses amb les quals més endavant està previst crear una fundació. Ara bé, segons Shmidt, les societats s’uneixen al projecte de Tierra Santa de manera secreta, fruit d’un acord de durada infinita que blinda la seva confidencialitat, fins i tot arribat el dia en què comenci a explotar-se el parc temàtic religiós. Shmidt assegura que aquest entramat d’empreses que hi ha al darrere prefereix treballar de forma discreta.

Existeix un grup de societats i professionals, però, que està participant de manera més o menys oberta en el projecte, segons consta al web corporatiu de Tierra Santa a la xarxa. En aquest es reflecteix la participació de dos bufets (J.M. Frau i J.E. de Navarra), empreses d’artesania i patrimoni (la vidriera de la família Gordiola, Portal Forà i Arqueomedia), societats d’espectacles (Zara Bellydancer i Bluextrem Teatrales) i entitats d’altres disciplines, com FMS i Táctil Art (informàtica) o Pablo M. Laboranti Estrategia, entre altres. Tanmateix, algunes de les entitats que figuren al web de Tierra Santa neguen, ara per ara, la seva participació real en el projecte. És el cas de Càritas Mallorca, que tot i que figura al web, afirma que no hi té cap relació.

Des de la institució de beneficència neguen cap acord amb Tierra Santa. De fet, fonts de l’entitat admeten que han existit “contactes amb els seus responsables”, però es mostren molt prudents abans d’implicar-s’hi i no es posicionaran fins que tot estigui “més avançat”. Tanmateix, el Grupo Sigma ja inclou Càritas com una de les entitats “intervinents”. Des de Tierra Santa, a més, prometen donacions per a Càritas i donen per fet que el Bisbat de Mallorca assessorarà l’empresa recreativa en l’escenificació de l’imaginari religiós local.

En nom de Déu?

La propaganda del parc destaca que el projecte disposa, a més, de l’aprovació del Bisbat de Mallorca i la benedicció de la Santa Seu de Roma. A la pràctica, però, sembla que això no és ben bé així. Fonts del Bisbat de Mallorca neguen rotundament que la institució religiosa tingui “cap posició oficial a favor o en contra de Tierra Santa”; una contradicció que té origen, segons aquestes fonts, en la doble lectura d’almenys una reunió informal entre els promotors del parc temàtic i el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui.

Pel que fa a la benedicció del Vaticà, Sigma es basa en el fet que l’expresident del Consell Pontífex de Comunicació Social, John P. Foley (recentment finat), va expressar el seu suport al projecte de Tierra Santa en la seva versió argentina (vegeu desglossament). Així consta en un document que aporta Sigma i que està signat pel cardenal fa poc més d’una dècada, el 19 d’agost del 2000, dirigit al portaveu de l’Arquebisbat de Buenos Aires, el pare Guillermo Marcó.

Ses Salines: el darrer fracàs

Trobar una ubicació òptima per a Tierra Santa està sent, mai més ben dit, un autèntic viacrucis. Des de l’estiu del 2011, i després d’haver descartat parcel·les a Capdepera, Sencelles, Alcúdia, Calvià o Bunyola, el projecte s’havia presentat com una realitat imminent que es construiria a Ses Salines. Concretament, en uns terrenys rústics on ara hi ha un parc botànic, el Botanicactus. L’oferta d’inversió, de més de 20 milions d’euros, havia donat lloc a negociacions entre els promotors del parc, la propietat dels terrenys i l’Ajuntament de Ses Salines. Finalment, però, el projecte ha fracassat per manca d’acord amb la propietat dels terrenys.

El propietari del Botanicactus, l’empresari Jean Marc Maccario, no vol donar detalls de les negociacions, però diu que “tot està a l’aigua”. Visiblement enrabiat, sentencia que “el parc botànic funciona i seguirà funcionant”. Mentrestant, el batlle de Ses Salines, Bartomeu Lladonet (Convergència per les Illes) admet el fracàs d’unes negociacions que havien fet que el consistori elevés l’assumpte al Consell de Mallorca. Per la seva banda, el portaveu de Tierra Santa és més clar i acusa el propietari de Botanicactus d’haver trencat un contracte signat. Segons diu, per motius aliens a la relació empresarial.

El consistori saliner va moure fitxa el 16 de setembre de 2011, demanant al Consell de Mallorca que declarés l’interès general del parc temàtic catòlic, en considerar-lo un projecte econòmicament beneficiós per al poble. Per la seva banda, els grups polítics de l’oposició (PSM-PSIB, NIL i SUD) es van abstenir, ja que asseguren que el projecte no tenia “un expedient seriós”. L’oposició mostrava dubtes sobre “la capacitat d’atraure turistes amb la religió”, a més dels “perills mediambientals” d’un projecte que podria fer créixer el sòl urbà del municipi en un 25 %. A més, les inversions paral·leles que s’haurien d’assumir (reformes a la carretera, rotonda, ampliació d’infraestructures…) podrien haver anat a càrrec de l’erari públic.

Es dóna el cas, però, que Tierra Santa no és l’únic parc temàtic que s’ha projectat a Mallorca en els últims temps. L’empresa danesa Theme Park Group tenia prevista la promoció d’un parc d’atraccions a Campos fruit d’un presumpte pacte polític i empresarial amb dirigents del PP previ a les eleccions del 2011. Així es desprèn d’un informe realitzat per l’auditoria Bille & Buch-Andersen a encàrrec de la promotora del projecte turístic.
“L’empresa està a l’espera de les properes eleccions a Mallorca el maig del 2011, a partir de les quals està planificat un projecte de llei dissenyat per requalificar terrenys agrícoles en comercials”, afirma de manera literal l’informe, escrit en danès i traduït pel Grup d’Ornitologia Balear (GOB), l’entitat referent en l’estudi i defensa del medi ambient de l’illa. El document financer, al qual ha tingut accés el GOB, recomana a l’empresa que esperi que “les propostes de projecte de llei o d’exempció estiguin acabades a final del 2011, i l’aprovació a principis/mitjans de 2012”. Unes aproximacions que no van gens desencaminades.

L’informe exposa la mala situació de la promotora danesa, però conclou que “el resultat de l’any es considera satisfactori, ja que la voluntat política [del futur executiu del PP balear] és implementar el projecte [en referència al parc d’atraccions de Campos]”. La denúncia del GOB no ha tingut gaire ressò mediàtic, tot i que el document era molt revelador. El 18 d’octubre de 2011, la plana major del govern es va reunir amb el propietari de Theme Park Group, Per Pedersen. A la foto hi havia presents, a més del mateix president del govern, el vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, i el conseller de Turisme, Carlos Delgado. Aquest darrer és el conegut exbatlle de Calvià, i ja havia estat en contacte amb l’empresari danès molts anys abans, quan es projectava un parc temàtic al seu municipi. Des de la denúncia del GOB, no s’ha sabut gaire més del Theme Park Group.

El GOB recorda que Mallorca està amenaçada per un nou boom d’instal·lacions agressives amb el territori, sobretot amb l’aplicació del decret llei aprovat pel govern aquest 2012 i la imminent Llei general turística. Afirmen que la Conselleria encapçalada per Carlos Delgado ha mostrat “màniga ampla” amb aquesta mena d’iniciatives. Projectes com el circuit de Fórmula 1, la nova ‘Ecociutat’ de Manacor o un macrohotel ‘bioclimàtic’ de 1.200 places a Sa Ràpita han posat en alerta les organitzacions ecologistes, que no donen crèdit als pretextos mediambientals amb els quals es presenten molts dels projectes.

2012: un any decisiu

La construcció de Tierra Santa o la possible concreció del projecte de Theme Park Group, doncs, resulta preocupant per la magnitud d’unes operacions que, com a mínim, depenen de canvis legislatius i mesures especials que tindran un fort impacte en el territori. El Grupo Sigma té molt clar que l’administració pública li donarà  suport durant el 2012, malgrat la participació confidencial d’alguns inversors. Entre els elements més controvertits hi ha el fet que l’aventura religiosa aposta sistemàticament per instal·lar-se en parcel·les rurals, la desprotecció i revalorització de les quals suposaria, inevitablement, la pèrdua de part del patrimoni natural de l’illa, un augment del valor del sòl i, molt possiblement, la inversió pública en creació i ampliació d’infraestructures bàsiques.

Tierra Santa fa compte obrir les portes a partir del juny, malgrat que ara per ara sembla una fita molt difícil de complir. Si el projecte arriba a bon port, però, els promotors privats i els facilitadors públics hauran d’acabar explicant què té aquesta illa de la Mediterrània (i el seu sòl rústic) per considerar-la un emplaçament tan atractiu per al turisme religiós. Mentrestant, que Déu beneeixi totes les parts i la Mallorca terrenal ja en jutjarà el resultat.

L’ombra de Buenos Aires
Si s’acaba construint, Tierra Santa Mallorca serà la rèplica renovada d’un parc temàtic d’idèntic nom que encara funciona a Buenos Aires i que ha disposat de l’impuls i promoció d’algunes empreses del Grupo Sigma, però també de capitals majors, com Carrefour, el BBVA o La Caja. De fet, la publicitat del projecte ha anat acompanyada de l’exposició del cas argentí com quelcom consolidat i d’èxit que cada any atrau milers de turistes. El cert, però, és que actualment el Grupo Sigma no està directament vinculat a la gestió d’aquest parc. Els terrenys on s’ubica l’atracció religiosa van ser adquirits pel poderós Sindicato de Empleados del Comercio (SEC) un temps abans de la inauguració, l’any 1999, de la versió original de Tierra Santa. Una compra-venda que va ser polèmica i va esquitxar les elits més altes del país. L’estiu del 2005 l’expresident argentí Carlos Menem va sortir victoriós d’un conflicte judicial en el qual se l’acusava d’haver afavorit el president del SEC, Armando Cavalieri. El jutge investigava, justament, l’operació amb els terrenys on ara hi ha la versió argentina de Tierra Santa. Menem va declarar com a imputat per presumptes delictes d’abús de poder, però finalment la causa contra ell va ser arxivada.

Anàlisi del tractament mediàtic

Que el primer parc temàtic catòlic d’Europa es pugui instal·lar a Mallorca ha despertat l’interès de la premsa local, però també de mitjans amb més pes internacional, com The Guardian, que l’any 2010 ja plantejava punts de vista crítics sobre el tipus de turisme que atrau un projecte d’aquestes característiques. També la revista Intervíu va ser de les primeres a publicar un reportatge sobre el projecte.
La informació local ha estat més aviat superficial, puntual i poc crítica, però algunes excepcions confirmen la bona feina de molts professionals de les Illes. Destaca la secció d’opinió del Diari de Balears, des d’on l’octubre de 2011 l’escriptor Josep Maria Llauradó posava sobre la taula un tema tabú: el de les mesquites i altres religions. Llauradó compara la notícia del parc catòlic amb les de les dificultats per obrir centres de religions minoritàries en altres pobles. Diu: “Tot i que sembla que pertanyen a seccions diferents d’un diari, una mínima anàlisi indica que són dues cares de la mateixa moneda”.
Per la seva banda, des del mateix rotatiu i ja l’any 2011, el periodista Maties Salom assegurava en un article d’opinió que el projecte urbanístic “hauria de menester alguna reforma legislativa i/o vista grossa”. A més, sentenciava irònicament: “Com que es tracta d’una sòlida iniciativa emprenedora d’oferta complementària amb efectes beneficiosos fora de dubte, segur que li ho arreglaran o ho incorporaran a algun projecte de reforma, ves”.
L’escriptor i el periodista alertaven, a més, del que pot resultar d’un projecte que mescla les passions religioses amb la indústria de l’oci. Llauradó, a més, posava altres temes sobre la taula, com ara les experiències de recuperació amb diners públics de parcs temàtics que han fet fallida.
Rotatius de l’illa com El Mundo o el Diario de Mallorca n’han fet un seguiment informatiu més profund. En general, donant veu a les parts més interessades, però també publicant els dubtes plantejats per alguns càrrecs polítics locals. El diari de Pedro J. Ramírez va publicar unes declaracions favorables del bisbe i va treure a la llum que el projecte s’havia desencallat gràcies a l’arribada del PP.
També cal destacar el setmanari El Triangle, que al darrer número del 2011 hi dedicava una pàgina sencera. L’article concloïa apuntant la possibilitat que el vessant catòlic del PP tingui part de responsabilitat en l’assumpte.
Finalment, cal posar en valor la informació publicada pel portal econòmic dirigit a empresaris de turisme www.02b.com, per haver estat el més ferm a l’hora de destapar l’opacitat de les empreses que hi ha darrere el projecte i les possibles incompatibilitats ecològiques del parc amb el Pla Territorial de Mallorca.

Hemeroteca
Los terrenos de Botanicactus en ses Salines albergarán un parque temático religioso”, Última Hora. 15/09/2011

El govern reniega ahora del parque temático del promotor danés”, Diario de Mallorca, 28/10/2011

Projecten un parc temàtic catòlic a Mallorca”, El Triangle, 31/12/2011

Mallorca diseña un parque temático religioso como el de Tierra Santa en Argentina”, 02B, 18/10/2011

“Capdepera planea construir un gran parque temático cristiano en el antiguo vertedero”, El Mundo – Dia de Baleares, 13/09/2010

“Habemus parque… en Ses Salines”, El Mundo, 19/08/2011

El Ayuntamiento no aprobará el parque católico sin ver antes ‘un proyecto serio’”, Diario de Mallorca, 20/08/2011

Sigma descarta Capdepera y Alcúdia para ubicar el parque temático”, Diario de Mallorca, 19/09/2010

Dios se muda a Mallorca”, Interviú, 13/12/2010

Welcome to Holy Land – Europe’s first Christian theme park”, The Guardian, 12/09/2010

Alivio judicial para Menem”, Pagina 12, 20/08/2005

Aquel regalito para Cavalieri”, Pagina 12, 26/07/2005

El parque Tierra Santa atrae a más de 6.000 personas por día”, La Nación, 13/04/2000

Una réplica de Tierra Santa en Parque Norte”, Clarín, 13/09/1999

 

Recursos i fonts
Document – Proposta de Sigma per instal·lar Tierra Santa a Ses Salines, 23/08/2011

Plànols oficials del projecte de Tierra Santa a Ses Salines

Proposta de la batlia sobre Tierra Santa

Certificat de l’acord de plenari del 14/09/2011

Proposta de l’Ajuntament de Ses Salines al Consell de Mallorca, 16/09/2011

Document divulgatiu d’Informació Territorial del Consell de Mallorca sobre l’adaptació de la parcel·la 69 del polígon 7 de Ses Salines al Pla Territorial (PTM), 8/09/2011

Referència cadastral i consulta descriptiva i gràfica dels béns immobles de naturalesa rústica de la parcel·la 60 del polígon 7 de Ses Salines. Ministeri d’Economia i Hisenda,  8/09/2011

Informe de Sigma Insulares de Construcciones S.L. Informa D&B S.A., 22/02/2012

Informe de Botanicactus S.L. Informa D&B S.A., 23/02/2012

Text del Decret-Llei 2/2012 de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible, 17/02/2012

Projecte general de Tierra Santa. Grupo Sigma, maig 2009

Tierra Santa Mallorca (TSM)
tierrasantamallorca.wordpress.com

Tierra Santa (Buenos Aires)
www.tierrasanta-bsas.com.ar

Estudio Pugliese
www.estudiopugliese.com.ar

Toñi Ruiz Inmobiliaria
www.toniruiz.com

Ajuntament Ses Salines
971 649 117

Gabinet de Premsa del Grupo Sigma
871 941 865
www.gruposigma.com

Botanicactus
971 649 494
www.botanicactus.com

Secretaria de Comunicació del Bisbat de Mallorca
971 214 601

Gabinet de Premsa de Càritas Mallorca
971 716 288

GOB (Grup d’Ornitologia Balear)
971 596 060

Gabinet de Premsa del Consell de Mallorca
971 173 562

Gabinet de Premsa de la Consellera de Turisme de Mallorca
971 176 191

 

Xavier Gispert (Barcelona, 1983)
Llicenciat en periodisme per la UAB, ha exercit com a responsable de la informació judicial del Diari de Balears, com a redactor dels serveis informatius d’Ona Mallorca i com a membre de l’equip d’edició i producció de Mallorca Matí, el magazín matinal d’Ona Mallorca. A més, durant els darrers anys ha col·laborat amb diverses publicacions del Principat, com El Triangle o Illacrua. També col·labora amb L’Accent, entre altres publicacions digitals i en paper, i exerceix com a professor de redacció i guió radiofònic en un centre docent de Barcelona. [@XaviGZ_]