Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Pipo Serrano

Que la crisi econòmica –sumada a altres causes pròpies del sector- s’estan acarnissant especialment amb el món de la comunicació no és cap novetat. Tampoc ho són els milers d’acomiadaments, les rebaixes salarials i pèrdua de drets laborals i les desenes de mitjans tancats des de 2008, en una tendència que sembla que, enlloc d’aturar-se, va a més. Els més recents els nou acomiadaments a Última Hora d’Eivissa el 25 d’abril i, el 30 del mateix mes, vuit més a El9Esportiu i uns altres 21 a Ràdio i Televisió de Badalona, després de mesos de lluita per evitar el tancament d’aquests mitjans públics. A aquestes notícies cal sumar-hi l’anunci d’ERO massius, encara en negociació, a El Mundo i El País, així com mitjans associats, l’amenaça de la pràctica liquidació de la plantilla de RTVV i els futurs força ombrívols a IB3 i la CCMA, amenaçades per les noves lleis espanyoles que en prohibeixen el deute i en faciliten la privatització.

Així doncs, en aquest ambient la notícia és que per primera vegada les entitats professionals han decidit donar una passa endavant i convocar mobilitzacions amb el lema “Sense Periodistes no hi ha Periodisme. Sense Periodisme no hi ha Democràcia”. Una convocatòria per demà –Dia Internacional de la Llibertat d’Expressió- a València, Alacant, Castelló i Palma, així com altres 39 ciutats de l’Estat espanyol, i que és promoguda per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), de la que formen part la Unió de Periodistes Valencians (UPV) i el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), entre d’altres associacions del país.

A València la concentració serà a la plaça del Patriarca a les 12 del migdia, a Palma davant l’església de Sant Miquel, a Castelló està convocada per l’Associació de Periodistes de Castelló i serà a la plaça de Santa Clara i a Alacant serà a les 10 del matí a la Muntanyeta i compta amb el suport de l’Associació de la Premsa d’Alacant, l’Associació de Fotoperiodistes de la Província d’Alacant i la UPV.

A Twitter la mobilització a nivell estatal s’agruparà a l’etiqueta #periodigno

En el decàleg de reivindicacions hi destaca la dignificació professional amb l’exigència de la fi de l’opacitat i les rodes de premsa sense preguntes, la defensa d’un periodisme “veraç, rigorós, contrastat i contextualitzat” que torni a tenir “credibilitat davant la ciutadania” i que sigui garant d’una millor qualitat de la democràcia. I a aquestes s’hi sumen les peticions més laborals, d’unes condicions salarials justes i sense precarietat, la fi de la destrucció de llocs de treball i de l’anteposició de criteris de benefici econòmic als de garantia del dret de la informació en les empreses de comunicació.

A València la jornada també inclourà el lliurament dels Premis Llibertat d’Expressió 2012, concedits per la UPV. Els guardonat d’enguany són Gandia TV i tots els seus treballadors, l’IES Lluís Vives de València i Javier Espinosa corresponsal del diari El Mundo a l’Orient Mitjà.

El 16 de juny el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) agafarà el relleu de les mobilitzacions durant la IV Assemblea de Periodistes de Catalunya que se celebrarà al centre cívic del Pati Llimona, de Barcelona, sota el lema “Que quedarà del periodisme”. Aquesta convocatòria pretén recollir les reflexions i propostes dels treballadors de la comunicació per millorar les condicions laborals i està oberta tan a afiliats com o afiliats al sindicat.