Retallar qualitat no és la solució

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La premsa impresa de les Illes Balears cada dia és pitjor. No hi ha cap diari que no hagi o no estigui a punt de retallar qualitat. Ja sigui acomiadant treballadors, retallant continguts i sous o prescindint de professionals capaços que eren en excedència, entre més opcions d’automutilació. Parlo de la premsa illenca perquè és la que conec més directament, és on treballo, però aquesta tendència no és precisament exclusiva de l’arxipèlag.

Retallant qualitat les empreses editores cerquen compensar, sobretot, la davallada d’ingressos de publicitat. Però així tan sols aconsegueixen un producte pitjor, cada vegada menys diferenciat dels diaris digitals i més ple de notes d’agència. Això condemna els diaris a perdre lectors. A la llarga els duu a desaparèixer.

Cada vegada estic més convençut que tenen raó els qui ja fa temps que defensen que el periodisme imprès només té una sortida: aprofitar que és més còmode de llegir que una pantalla i que no és tan efímer. La manera de fer-ho és oferint més qualitat amb informació rigorosa i contrastada i investigant a fons els temes que es tracten. Tot, tractat de la millor manera possible, amb textos escrits sense llocs comuns ni clixés periodístics, amb estil, gràcia i agilitat; ben escrits, vaja.

És el contrari del que s’està fent a la premsa impresa de les Illes Balears i de la major part del món. Senyors editors, així s’enfonsen encara més en el pou de la crisi del sector. I de pas, ens hi llencen de cap.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.