Marató contra la pobresa, el peatge solidari

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

No és estrany que el país dels peatges també sigui líder en l’organització de maratons solidàries. Els efectes socials devastadors de la crisi han fet que la televisió pública de Catalunya, organitzi una edició especial de La Marató, el 27 de maig, contra la pobresa.

És innegable el valor de l’esforç solidari que moltes persones, entitats i organitzacions faran per treballar en aquesta causa. Però també és cert que l’èxit d’aquestes mobilitzacions respon a una anomalia de base. Som un país que no es pot gestionar els seus propis recursos, i que bona part dels quals emprenen un viatge sense retorn cap a les arques de la hisenda espanyola, i que dificulten les inversions en recerca o per lluitar contra la pobresa. Per això, ens calen aquests peatges, en forma de maratons solidàries. Sort.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

De manera que pot semblar coherent que un dels executius més severs en el compliment de la “contenció de la despesa pública” -per uns- o de les “retallades socials” -pels altres- utilitzi la fórmula de la marató solidària per intentar pal·liar els efectes de la reducció de la despesa social. És com el copagament dels medicaments, però aplicat a les polítiques socials, una mena de caritat socialitzada entre la pròpia plebs del segle XXI.

Però la capacitat de comprensió entra en crisi en observar les principals empreses col·laboradores amb La Marató de TV3 per la pobresa. En aquesta mena de peatge solidari no hi podia faltar Abertis. Segons es llegeix a la mateixa web del grup, el “benefici net d’Abertis creix el 8,8% el 2011, fins als 720 milions d’euros”. Tot i així, el grup es despendrà del 14% de la plantilla, uns 400 treballadors en els propers tres anys. Això sí, a través de prejubilacions (que passaran a engruixir la càrrega de les pensions sobre l’erari públic) o baixes “incentivades”.

La Caixa també s’afegeix a la crida maratoniana contra la pobresa. Aquesta entitat, a través de CaixaBank ha absorbit Banca Cívica (les antigues Caja Canarias, Caja Navarra i Caja Burgos), una entitat que ha rebut 977 milions d’euros del FROB, un fons de diner públic. Malgrat tot, per acabar de “sanejar” l’entitat financera es tancaran prop de 1000 oficines i es liquidaran uns 3.500 llocs de treball.

Movistar també hi participa. Enguany, la companyia ha ampliat fins a 8.500 els llocs de treball que pretén liquidar en els propers cinc anys, per poder resoldre la situació de “dificultat” de l’empresa. És cert que Movistar va veure reduir els seus ingressos a Espanya en un 5%. Però el grup va tancar el 2010 amb un 31% més de beneficis i amb uns guanys de més de 10.100 milions d’euros. Uns beneficis que no van impedir un primer anunci d’ERO, acompanyat del repartiment de 450 milions d’euros en primes pels seus directius.

Finalment també hi col·labora en La Marató contra la pobresa PwC (Pricewaterhouse-Coopers), una de les principals multinacionals de l’auditoria. De fet, aquesta empresa ha de conèixer molt bé els inicis de la crisi financera mundial, ja que assessorava, als EUA, Lehman Brothers el 2008, abans del seu esfondrament. Llavors, l’actual ministre espanyol d’economia, Luis de Guindos, n’era el president de la fallida companya a Espanya i Portugal. Després del crack treballà per PwC, fins que fou cridat a files per Rajoy. PwC treballa per moltes de les grans empreses espanyoles i per a l’administració pública. Va intentar endur-se el contracte amb la Generalitat Valenciana per al procés de liquidació de Canal 9, tot i que finalment, el “pastís” se l’ha endut Garrigues. Assessora la mateixa Generalitat de Catalunya, per qui elabora informes per a “reordenar” diversos àmbits de l’administració pública catalana, com per exemple el sanitari o el de diverses empreses públiques de la Generalitat.

Aquestes són algunes de les empreses que el proper 27 de maig col·laboraran amb la Marató contra la pobresa. Una pobresa que troba d’aliats la destrucció de l’ocupació i la concentració de grans capitals en cada cop més poques persones. Aquestes grans corporacions ho saben de primera mà. I per això ens ajuden en aquest peatge solidari.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.