Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La prima de risc en màxim històric, risc d’intervenció imminent, el paperot de Bankia encara per resoldre, escàndols diaris de corrupció –ahir mateix el judici a l’ex-presidenta del consell insular mallorquí Maria Antònia Munar- i una conflictivitat social creixent, focalitzada en el 15M però que només ahir s’estenia a la vaga a l’ensenyament al País Valencià, el moviment #novullpagar o la imminent aturada al sector sanitari balear.

I quina notícia obre les seccions de política –o directament de totes les portades- de les edicions digitals dels principals diaris? La cancel·lació de la visita oficial de la Reina d’Espanya a Londres. I perquè? Doncs per un conflicte amb Gibraltar, exactament la mateixa bandera que el franquisme enarborava cada cop que el malestar social intern es feia difícil de controlar. El motiu oficial és un la ruptura de les negociacions d’uns acords sobre pesca de les qual poc o gens se n’havia informat fins ara a més, d’altres més estrambòtics com la propera visita del príncep Eduard d’Anglaterra a l’enclavament o l’actuació la banda del regiment britànic de Gibraltar als actes de celebració del 60è aniversari de la coronació d’Elisabet II, precisament l’acte que Sofia de Grècia ha “boicotat”.

Realment es pot pensar que tot plegat és una cortina de fum del Govern espanyol per tal de desviar l’atenció dels greus problemes econòmics i socials que ha d’afrontar? Doncs si és així, li ha funcionat. Ahir a última hora, tota la premsa de Madrid obria les seves edicions digitals amb grans titulars de la notícia i fotografies de la Reina espanyola i un encapçalament pràcticament calcat i exactament les mateixes paraules en el cas de de La Razón i El Mundo: “Cancel·lat el viatge de la Reina a Londres després de les friccions per Gibraltar”.

Però si la reacció de la premsa madrilenya era més esperable, sorprèn més que la notícia també hagi estat portada a la barcelonina, encara que de forma més modesta. L’Ara ho posa en portada just al costat del dossier especial sobre les finances de la Generalitat, La Vanguardia ho col·loca en tercera posició, just després del nomenament del català Manuel Valls com a ministre francès d’interior i de l’entrevista d’Artur Mas a 8TV El Periódico ho situa en quarta notícia, després de dues peces cobrint la configuració del nou Govern francès i d’una altra anunciant que finalment Mariano Rajoy convocarà un debat sobre “l’estat de la nació”. Sols El Punt Avui opta per obviar el tema i no publicar-ho.

A l’interior dels textos, els diferents diaris es limiten a informar puntualment dels diferents motius que han provocat l’executiu espanyol a considerar “poc adequada” aquesta visita i com a únic context recordar que un fet similar ja va passar el 1981, quan els reis espanyols no van assistir a la boda dels prínceps anglesos després que aquests segons anunciessin que passarien part de la seva lluna de mel a Gibraltar. El fet que aquest sigui el primer incident d’aquest tipus en més de 30 anys –període en el qual ambdós estats han compartit sobirania a la UE- i que recentment s’hagi demostrat que els viatges reials són menys estrictes del que s’havia cregut fins ara –fins i tot ha corregut amb força el rumor que Sofia de Grècia passa més temps a Londres que a Madrid- no ha fet reflexionar sobre la importància real de la notícia.