Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’ocupació de la Conselleria balear d’Educació durant la jornada de vaga general del sector el 22 de maig ha estat força polèmica. Els fets no sols van obrir les informacions dels mitjans illencs, sinó que fins i tot van ser portada a alguns diaris madrilenys que en van destacar el caràcter “violent” de la protesta i el fet que la cap del gabinet de la Conselleria fos “sacsejada” pels estudiants. La Razón publicava una seqüència de fotogrames que provaven els “piquets violents” destacats al titular. Aquest discurs ha servit per que el debat polític evités les retallades i es desviés cap a la condemna a la violència, exigida pels representants del PP a la resta de partits i sindicats i que ha centrat la cobertura d’IB3 dels fets.

El problema, però, comença quan s’observa el vídeo de l’acció emès per TVE i en que es veu clarament com va ser la càrrec polític de la Conselleria la que va començar la baralla, a l’agredir un estudiant amb un clatellot. En la gravació es pot veure quan la suposada sacsejada és, en realitat, el rebombori causat després de l’atac, quan algunes persones –difícil de dir si són estudiants o treballadors de la Conselleria- retenen la política per evitar noves agressions. Segons declaracions del conseller d’Educació, Pere Bosch, la seva cap de gabinet va arribar a caure a terra, fets dels quals no hi ha imatges per que, sempre segons Bosch, els estudiants no les van penjar a la xarxa.

Però precisament l’autoria de les imatges és un dels elements centrals de la cobertura informativa de l’ocupació. En el moment de produir-se l’acció no hi havia càmeres de mitjans i totes les imatges van ser preses pels propis estudiants, un fet que cap cadena es va encarregar de recordar als seus espectadors, ni que fos per a que sabessin que aquestes podien afavorir una de les parts en conflicte. A més, però, el fet que tots els mitjans tinguessin les imatges del clatellot demostra que la decisió de retallar-la –com fa IB3, però també TV3, encara que en el segon cas no es menciona l’incident, pel que tot plegat té menys importància- es basa en una decisió editorial i no per manca del material. Els fets arriben, a més, després que el Sindicat del Periodistes de les Illes Balears destapés els mecanismes de censura que s’exerceixen a la cadena pública insular.

El cas més paradoxal és el de l’edició digital d’Última Hora, que titula la notícia amb un “Un grup d’universitaris envaeix la seu d’Educació i sacseja la cap de gabinet”, però en canvi publica el vídeo sencer on s’observa clarament que va ser aquesta qui va començar la baralla mentre els estudiants criden “no a la violència”.

Actualització: Un lector i presentador d’IB3 ens ha enviat l‘enllaç a la notícia que la televisió balear ha emès sobre l’ocupació de la Conselleria als informatius de dimecres 23 al vespre on es veu la imatge del clatellot i s’explica que l’estudiant denunciarà la cap de gabinet per agressions. El que sembla una rectificació implícita (no s’explica que a la versió del migdia s’havien retallat les imatges) però igualment positiva.