Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Entrevista Vicent Mifsud, president del Comitè d’Empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV)

La setmana passada va sortir en alguns mitjans la xifra de 1.200 acomiadaments en el proper ERO. Com ho valoreu?

Primer de tot cal dir que aquestes xifres no són oficials. La direcció de RTVV s’ha posat en contacte amb nosaltres i ens ha assegurat que l’empresa encarregada de preparar l’ERO no acabarà fins al juny, i no serà fins llavors quan se sabrà la quantitat de gent que volen acomiadar.

De totes formes estic segur que la informació no deu anar massa desencaminada i que la xifra final serà prou similar a aquesta.

Què significa per a RTVV quedar-se amb un a plantilla d’entre 400 i 500 persones?

Bàsicament que ací, el que es tracta no es de millorar RTVV. Amb aquesta plantilla és impossible fer els canals de ràdio i televisió que es fan ara. L’objectiu és privatitzar-la i cedir-ne franges horàries senceres a productores amigues, sobretot vinculades a polítics populars de Madrid. Ja sonen noms d’empreses vinculades a la família de [María Dolores de] Cospedal [secretària general del PP], per exemple. I sembla que amb el nou projecte de llei que estan preparant, aquesta privatització pot ser total, incloent fins i tot els informatius

Com a aquestes empreses se lis pagarà per emetre, no hi haurà cap estalvi per als pressupostos públics, sinó un transvasament de diners públics a mans privades a costa de més precarietat per als treballadors, menys qualitat per als espectadors, una presència totalment simbòlica del valencià i menys control democràtic, no sols per la pèrdua d’òrgans com el consell d’administració, sinó també per la total discrecionalitat de la contractació, que perdrà els darrers requisits d’equitat i igualtat d’oportunitats que tenia fins ara, ni que fora sobre el paper.

De fet, en els primers anys, el cost per a l’erari públic augmentarà, ja que a l’assumpció dels mil milions d’euros de deute acumulat per part de la Generalitat s’hi haurà de sumar el cost de l’ERO i les prestacions d’atur per a 1.200 persones durant –veient la situació econòmica- dos anys.

Una altra de les informacions publicades posava l’accent en les disputes internes dins el PP per veure qui podia salvar els seus amics. No es farà cap tipus de sistema racional a l’hora de decidir qui se’n va fora i qui no?

Si la voluntat fora salvar RTVV, naturalment s’haurien d’aplicar criteris de racionalitat empresarial en la seua reducció, el primer dels quals hauria de ser millorar-ne la gestió. Però com aquesta no és la voluntat, sinó que es tracta de canviar-ne el model, té un poc igual qui es quede. Té igual fins i tot que qui es quede tinga alguna idea de fer televisió, ja que no n’haurà de fer, per que seran les empreses privades les que la faran.

El problema per a alguna gent és que el volum d’acomiadaments és tan gran que ni tan sols els qui són favorables a la direcció tenen cap garantia de permanència.

I en defensa de la professionalitat, no es podria exigir que els darrers en marxar fossen els que han passat unes oposicions? Garantiria una certa “objectivitat” en els acomiadaments?

És una solució que en realitat no resoldria massa, ja que el sistema de contractacions està tan viciat i des de fa tants anys, que molts companys que portn treballant a la casa des de fa més de deu anys continuen com a contractats, senzillament per que la seua plaça mai s’ha creat. En canvi es van crear places de direcció totalment innecessàries per “arreglar” certes situacions als amics. Així que aquesta tampoc és un criteri vàlid.

Quins seran els propers passos a RTVV?

Si no ho aturem, la cosa anirà prou ràpida. Un cop informat el Comitè d’Empresa de l’ERO, nosaltres tindrem un mes per a fer-ne al·legacions, que amb la nova reforma laboral no tenen massa marge, i la seua idea és començar a acomiadar a l’agost.

El tempo de la direcció sembla compassat amb la presentació de la nova llei de RTVV, que també arribarà a Les Corts al juny i que podria ser realitat abans de l’agost. Creu què és casualitat?

Naturalment que no ho és. L’ERO i la nova llei de RTVV van de la mà. En l’avantprojecte de la norma es relega totalment el valencià –quan la seua promoció era un dels punts centrals de la creació de RTVV- i es permet externalitzar els informatius, condicions prèvies necessàries per a poder cedir-la les empreses privades.

I heu previst algun tipus d’aliança per fer front tan a l’ERO com a la nova llei de forma conjunta?

Ens hem reunit amb els diferents grups parlamentaris d’oposició i estem analitzant la situació de forma conjunta, però estem veient que aquesta via és molt complicada, el PP té majoria absoluta i una voluntat política molt fèrria de tirar endavant el desmantellament de RTVV.

I amb la resta de moviments d’oposició a les retallades hi manteniu contacte?

Nosaltres hem acudit a totes les grans manifestacions i protestes contra les retallades i crec que hem tingut una gran acollida, i açò que en aquests espais hi confluïm amb gent molt perjudicada pel sectarisme de RTVV. A nosaltres ens toca explicar que la nostra lluita no sols és pels llocs de treball, sinó per salvar un servei públic informatiu de qualitat, una tasca difícil tenint en compte la imatge desgastada per tots els anys de manipulació, tan de la ràdio com la televisió, i crec que la gent ho està entenent, en general no està caient en el fals debat d’escollir entre retallar en educació o televisió –que està clar que la primera és més important- sinó que està veient que es tracta de defensar els serveis públics i preservar-los de la cobdícia privada.