Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les dues principals centrals sindicals catalanes han dit prou a les constants desqualificacions que reben des de les tertúlies dels mitjans públics –i més en concret la de Catalunya Ràdio, dirigida per Manel Fuentes- i han demanat a Ramon Font, president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), que vetlli per la pluralitat dels espais informatius i que “actuï perquè no tornin a produir-se insults i acusacions”.

En la carta enviada a Font –descarregable al final de l’article,- Josep M. Àlvarez i Joan Carles Gallego, secretaris generals d’UGT i de CCOO de Catalunya respectivament, es refereixen en concret a la tertúlia de Catalunya Ràdio del 2 de maig i a la que hi participaven Joan B. Culla, Joan Majó, Salvador Cardús i Manuel Milián Mestre. Aquest darrer va acusar els sindicats de ser “una panda de paramafiosos” i d’haver “cobrat per uns cursos de formació que mai han fet”. Segons es pot escoltar, ni Manel Fuentes –en qualitat de moderador- ni cap altre dels convidats va esmenar les acusacions de Milian i el programa va continua desqualificant els sindicats, acusant-los de “ximples” i “demagogs”, entre d’altres. Tampoc, segons recorda un comunicat de premsa de CCOO, cap dels tertulians va recordar que l’únic cas de corrupció vinculat amb cursos de formació no realitzats amb condemna judicial ferma implica diferents antics càrrecs d’UDC al Departament del Treball i que posteriorment van ser indultats per Govern espanyol.

En la carta al CAC, els sindicalistes també lamenten la manca de pluralitat del programa El Matí de Catalunya Ràdio, dirigit per Fuentes, i denuncien el fet que no se’ls va convidar a explicar els motius i raons de la vaga general del 29 de març fins el mateix matí de l’aturada, quan molts dels treballadors convocats ja no podien decidir si s’hi sumaven o no. També acusen Fuentes i els seus convidats més habituals de presentar les retallades socials i laborals, no com una opció política discutible sinó com “inqüestionables i inevitables, i que aquest és el sentir immensament majoritari de Catalunya –fet que neguen les permanents i massives mobilitzacions al carrer”.

Precisament la línia editorial marcadament neoliberal del Matí de Catalunya Ràdio va comportar, el setembre passat una dura picabaralla en directe entre Fuentes i l’economista socialdemòcrata Vicenç Navarro, en que el periodista va arribar a etzibar al professor de les universitats Pompeu Fabra i John Hopkins dels EUA “s’està equivocant” i “aclareixi’s”. Posteriorment Fuentes va demanar disculpes públiques per aquest comportament.

Sobre la manca de pluralitat de les tertúlies de més audiència a Catalunya, Mèdia.cat va publicar un informe el setembre del 2010 on demostrava la clara hegemonia ideològica de les posicions de dretes en aquests espais.

Ramon Font