Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La notícia que el complex turístic de Marina d’Or entrava a la cursa per acollir Eurovegas ha portat els suposats beneficis del projecte a la portada dels diaris del País Valencià, tal com va passar en el seu moment amb els de Catalunya. El fet, però, que la publicació de xifres difícilment creïbles, provinents de fonts interessades i sense cap tipus de desglossat ni justificació que les sustentés, acabés portant al ridícul als mitjans del Principat, no ha ha estat un impediment per que els valencians repetissin bona part dels seus errors.

Encara que aquesta vegada els llocs de treball que es crearan sembla que ja no els seran “centenars de milers” –ja totalment desacreditats en diferents reportatges– tal com va passar quan es va anunciar per primera vegada l’opció del complex de joc i turisme al Baix Llobregat, o almenys aquesta no és la xifra principal.

El Periódico del Mediterráneo anuncia avui en portada que seran “28.000 feines directes”, xifra que, ja en el titular interior pujaria a “més de 28.000”. Tot i que aquest número és força més moderat i creïble que el que es va publicar a Catalunya, això no seria tan mèrit del mitjà com de la pròpia corporació, Las Vegas Sands, que és qui proporciona –i va proporcionar abans- les dades que després són publicades sense cap contrast. Tot i així, la xifra continua sent exagerada. Ja la notícia del mateix diari s’encarrega de diluir les expectatives quan parla d’“entre 15.000 i 20.000 llocs de treball propis, i que arribarien a 28.000 el 2016”. O sigui que la xifra que es destaca la portada resulta que és la possibilitat màxim a la que s’arribaria un cop finalitzats totes les fases del projecte –incloses les que estan condicionades a que el seus inicis siguin suficientment rendibles com per justificar-ne la inversió, un fet que el diari passa significativament per alt. Però, per si 28.000 feines no fossin suficients, el mateix article les incrementa fins a 260.000 “entre directes i indirectes segons les fonts més optimistes”. Com la ratio calculada habitualment és 1,5 llocs de treball indirectes per cada un de directe, costa d’entendre d’on surt aquesta multiplicació per deu en el cas de l’Eurovegas de la Plana, així com el perquè les fonts que la difonen prefereixen mantenir-se en l’anonimat.

També Las Provincias repeteix la xifra de les 28.000 feines –i, com El Periódico del Mediterráneo– no en cita els conceptes que justifiquen aquest número, però almenys avisa que és “una previsió del projecte”.

A més, les xifres aportades per l’empresa de Sheldon Adelson als diaris valencians coincideixen exactament amb les que el conseller d’Economia català, Andreu Mas-Colell, va oferir al Parlament el passat 9 d’abril i en la que no es va parlar d’una segona fase que dependria “dels números que surtin”, en paraules del mateix conseller. Una coincidència que fa sospitar que tan la Generalitat catalana com els diaris valencians segueixen utilitzant acríticament les xifres de Las Vegas Sands, una font interessada i parcial.

A més, encara que la xifra sigui molt més rebaixada, segueix sent qüestionable. 28.000 llocs de treball inclouen també els de la construcció del complex què serien temporals? Se suma l’ocupació de les diferents fases com si fossin llocs de treball nous cada cop, quan en realitat serien els mateixos treballadors els que anirien encadenant una feina amb l’altra? A tot el món, i amb quatre complexos més grans que els que es vol fer als Països Catalans –només el de Macao ocupa 520.000 hectàrees front les 20.000 disponibles a Marina d’Or, Las Vegas Sands té 40.000 treballadors. Contractaria un 75% més de mà d’obra només per l’Eurovegas? Són preguntes que potser haurien de respondre les notícies sobre l’ocupació que crearà el complex.