Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Pipo Serrano

Una altra, i gens secundària, víctima de la crisi econòmica i les retallades és el dret a la informació. Un dret bàsic, no sols per garantir una societat democràtica, sinó també per tenir una ciutadania informada i per tant capaç d’entendre els perquès de la situació actual i actuar de forma conseqüent. Aquesta és, almenys, la conclusió a la que arriben els impulsors del manifest “En defensa dels mitjans” –Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), Unió de Professionals de la Imatge (UPIFC), CCOO i UGT- que avui han convocat una concentració a una del migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

El manifest comença recordant la pèrdua de nivell de vida de la població, amb el greu increment de l’atur, reduccions de salaris i increment de l’IRPF, al que caldrà sumar una imminent pujada de l’IVA. Una situació que avança paral·lela a la pèrdua de qualitat d’un periodisme que hauria de servir per explicar aquesta situació i donar les claus necessàries a la gent per a intervenir-hi.

En canvi, segons els signants del document, la resposta dels poders polítics –sota pressió de les grans empreses audiovisuals- és atacar i desmantellar els mitjans públics, que van des de les dràstiques retallades de les televisions autonòmiques i estatals fins a la directa desaparició de desenes de ràdios i televisions locals.

En els mitjans privats la situació tampoc millora gaire, i la reducció de plantilles suposa una disminució de la capacitat d’aquests mitjans per al periodisme d’investigació i denuncia, afavorint la impunitat de la corrupció i els abusos de poder i vulnerant el dret a la informació que recullen tan l’Estatut de Catalunya com la Constitució espanyola.

Segons els càlculs d’aquests sindicats, només a Catalunya uns 2000 periodistes han estat acomiadats des de l’inici de la crisi, als que caldria sumar als col·laboradors externs als que s’ha deixat de comprar cap material i han quedat sense feina sense cap tipus d’indemnització ni prestació d’atur.

Per als convocants, la mobilització d’avui ha de ser només el primer pas en un procés molt més ampli que permeti “revertir la dinàmica destructiva dels darrers anys”. Per ara, la següent cita serà el 16 de juny a l’Assemblea de Periodistes de Catalunya, promoguda per l’SPC però oberta a tota la professió.