Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després de dos setmanes de negociació, divendres és el darrer dia per arribar a un acord entre l’empresa Hermes Comunicacions –editora d’El Punt Avui- i la plantilla del diari sobre quina retallada patiran els sous dels treballadors. La direcció va plantejar una reducció d’un 22%, el que suposa que un redactor del diari cobraria entre 1.170 i 1.250 euros, al que la plantilla s’hi va negar en rodó. Després de les converses aquesta xifra podria quedar acotada a un 15%, però no està gens clar que agradi a cap de les dues parts. Els treballadors d’El Punt Avui ja van patir una altra reducció salarial del 6% l’any passat més una congelació durant tres anys i a més han vist passar fins a quatre ERO des de que Hermes va quedar-se amb l’històric Avui.

Segons fonts dels treballadors, els ànims en la redacció estan força calents i no està gens clar quin resultat pot tenir l’assemblea que s’ha de celebrar demà per aprovar o rebutjar l’oferta de l’empresa. El problema, pels treballadors, és que la nova reforma laboral dóna el poder total a l’empresa per aplicar la reducció salarial sense comptar amb l’acord del Comitè d’Empresa sempre que demostri una previsió de pèrdues de tres mesos consecutius. En aquest hipotètic cas d’acció unilateral d’Hermes, l’únic recurs de la plantilla seria acudir als tribunals i confiar en que els jutges apliquessin una interpretació de la nova legislació favorables als treballadors, una hipòtesi difícil però no impossible, segons els advocats laboralistes consultats.

Per ara la idea és tractar d’esgotar la via negociadora i engegar algunes accions per tal de pressionar l’empresa. Ahir mateix una setantena de treballadors d’El Punt Avui –molts d’ells desplaçats expressament des de Girona- es van suma a la concentració en defensa dels mitjans convocada per diferents sindicats del sector. I encara s’està valorant la possibilitat de concentrar-se davant la seu central dels supermercats Valvi, propietat de Joaquim Vidal, que al seu torn posseeix Hermes Comunicacions.

Ja al febrer, els treballadors del Grup Z -que inclou capçaleres com El Periódico o Sport- es van mobilitzar contra l’intent de l’empresa de reduir els seus salaris un 16% també amb l’amenaça de la reforma laboral, llavors recentment aprovada. Després d’un llarg estira i arronsa van aconseguir limitar la retallada a un 8%.