Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Qualsevol diria que el sistema bancari al conjunt de l’Estat espanyol està a punt de fer una fallida generalitzada si no rep una injecció urgent de diners internacionals, amb les conseqüències polítiques i econòmiques que això pot tenir. Aquest rescat –anomenat “tou”-, però, no interessa gaire als diaris impresos a Madrid. L’Eurocopa, el cost dels parlaments autonòmics, el nom del nou governador del Banc d’Espanya, la mort de l’entrenador de futbol Manuel Preciado o fins i tot l’11-M o la rebaixa dels preus a El Corte Inglés –destacat en tres portades- passen per davant de la possibilitat que l’Estat espanyol perdi una considerable dosi de sobirania per tal d’acceptar ajuda internacional per als seus bancs.

Només El País dedica el seu titular principal al forat de CatalunyaCaixa i NovaGalicia i sols en un subtítol s’explica que “L’FMI calcula que la banca espanyola necessita 40.000 milions”. A La Gaceta el tema gaudeix d’una importància similar, però en aquest cas la notícia principal versa sobre el nomenament de Luis Linde per dirigir el Banc d’Espanya. A El Mundo, l’ABC i La Razón sembla que, davant la impossibilitat de maquillar-la, prefereixin ignorar la realitat.

La notícia, en canvi, és portada a les quatre capçaleres en paper de Barcelona, que ofereixen molts més detalls sobre les diferents xifres calculades, la posició de la cancellera alemanya Angela Merkel o fins i tot alguna referència a les peticions d’investigació de Bankia. Mentre els diaris valencians i mallorquins –tradicionalment centrats en temes locals- no hi publiquen cap referència en portada, sí que ho fan tres dels cinc diaris bascos, un de Sevilla i tots els gallecs –encara que aquests se centren en el forat descobert a la Caixa NovaGalicia- a més de la majoria d’edicions del gratuït 20Minutos, que destaquen en alguna posició de la seva primera plana l’imminent rescat internacional dels bancs estatals, una opció que fa sols deu dies s’assegurava impossible i avui ja és inevitable.

Un desinterès que contrasta especialment amb l’especial cobertura que aquests fets tenen a la premsa europea i estatunidenca, amb mencions, per exemple, d’avui mateix al Washington Post i portades constants a nombrosos rotatius -tal com va explicar aquest reportatge del Telenotícies de TV3 d’ahir- o enviament de corresponsals a Madrid.