Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Són possibles uns mitjans sense periodistes? A primer cop d’ull podria semblar que aquesta és una pregunta capciosa però hi ha elements que la converteixen en una possibilitat real. Un d’ells són els acomiadaments massius aplicats per successius Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que van aprimant una rera l’altra les plantilles dels grans mitjans dels Països Catalans i l’Estat espanyol. En aquests moments exactes se n’estan gestant a RTVV, El País, El Mundo, la SER, 20Minutos i EFE i són mitjans que no tenen intenció de desaparèixer sinó de seguir fent el mateix que feien –o més- però amb molts menys treballadors. L’altre element important és l’aparició d’iniciatives com El Huffington Post, que amb sols cinc treballadors contractats arriba amb la intenció de convertir-se en el futur de la comunicació digital.

Davant d’una situació que apunta a l’extermini de la professió la reacció del sector ha estat, fins ara, més aviat tímida. Sense conflictes laborals significatius a les empreses –amb l’excepció parcial de RTVV i les mobilitzacions d’alguns mitjans locals contra els seus tancaments- i amb unes concentracions al País Valencià i les Illes, el 3 de maig, i a Barcelona, el 5 de juny, no massa concorregudes. Només cal comparar-ho amb les mobilitzacions dels miners –un col·lectiu molt menys nombrós i influent que els periodístic- davant una amenaça força similar.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Per ara, però, el conjunt de la professió sembla encara dominada pel desconcert, una situació que podria ajudar a canviar la IV Assemblea de Periodistes de Catalunya, convocada pel Sindicat de Periodistes (SPC) però oberta a tots els treballadors de la comunicació i que porta per títol “Què en quedarà del periodisme?”. L’Assemblea de Periodistes de Catalunya s’ha consolidat ja com un espai privilegiat per a que la professió es trobi i debati els seus problemes laborals, però aquest any pretén a anar més enllà i convertir-se en un espai continuat d’organització i reflexió en forma de grups de treball, tal com proposa Quico Ràfols, secretari d’organització de l’SPC, en un dels textos preparatoris de la trobada.

L’acte inicial comptarà amb la intervenció de l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras, l’exdirector adjunt del diari Público, Pere Rusiñol, i la periodista experta en Internet, Silvia Cobo, però la voluntat dels convocants és donar pas a un debat obert a tots els assistents. Per ara, l’SPC ha anat publicant al seu web diferents aportacions sobre la situació del periodisme i els periodistes, amb reflexions tan diverses com la situació dels col·laboradors externs i els fotoperiodistes, les retallades en els mitjans públics, la crisi de la comunicació local, l’emergència dels mitjans alternatius o els retrocessos en la igualtat de gènere.

Aquesta assemblea serà demà dissabte 16 de juny al centre cívic Pati Llimona de Barcelona (c/Regomir, 3) a partir de les 10 del matí.