Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir, la consellera aragonesa d’Educació, Universitat i Cultura d’Aragó, Dolores Serrat, anunciava un esborrany de llei de llengües segons la qual, no sols l’aragonès i el català perdran els tímids avanços reguladors aconseguits amb la llei del 2009, sinó que d’aquest segon se n’eliminarà fins i tot la denominació, passant a anomenar-se “aragonès oriental”.

Si bé és cert que a nivell pràctic, l’encara vigent llei aragonesa de llengües era molt tèbia i que, per tant, la seva derogació no és comparable al significat que tindrà l’eliminació del requisit lingüístic o la fi de l’ensenyament comú en català a les Balears, l’intent de canviar-li el nom a la llengua és un despropòsit només comparable als plantejaments dels secessionistes valencians durant la transició i que fa retrocedir 40 anys la qüestió del català.

Per això sorprèn el poc interès que han mostrat pel tema els mitjans a Catalunya. Dels diaris impresos a Barcelona cap ho ha destacat en portada, ni tampoc els de Lleida o Terres de l’Ebre. Si bé a l’interior les diferències són més notables: tant l’Ara com El Punt Avui hi dediquen sengles reportatges, La Vanguardia es limita a publicar una nota d’Europa Press i El Periódico no en fa ni una sola menció.

Però el silenci més sorprenent és el dels mitjans públics de la Generalitat. El Telenotícies de TV3 de dilluns al vespre no en va fer cap menció i –sense capacitat per seguir tots els serveis informatius- el tema no va ser destacat en els titulars que difonen via Twitter Catalunya Informació, Els Matins o El Matí de Catalunya Ràdio durant el matí de dimarts. El 324 s’havia limitat a publicar un breu de l’ACN.

La notícia en canvi és portada a la majoria de diaris digitals i alguns fins i tot ja hi inclouen anàlisis i peces d’opinió.

Un oblit que, lamentablement, és força habitual quan es tracta de seguir l’actualitat de la Franja, tal com mostrava una altra anàlisi de Mèdia.cat just fa una setmana, en relació a les mobilitzacions dels miners de Mequinensa.

Qui sí en parla són els diaris aragonesos, amb un tractament, però, que ratlla la capacitat de comprensió dels fets. Segons la nota d’EFE publicada per El Heraldo de Aragón “La nova llei planteja la promoció de la llengua aragonesa sense imposició”, però dins el text no s’aclareix quina és la imposició ni per part de qui, no nombra en cap moment el català i l’aragonès passa a ser “les llengües pròpies”, sense que s’expliqui les raons d’aquest ús del plural.

Actualització: Cap al migdia de dimarts El Periódico va publicar finalment una notícia sobre el projecte de nova llei de llengües de l’Aragó i el Telenotícies Migdia de TV3 del mateix dia va col·locar la notícia en portada i la va tractar abastament, així com el portal 324.cat. El dimecres 20 al matí era la pregunta del dia a Els Matins.