Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Serà feina dels erudits i els acadèmics decidir si Joan Fuster és l’intel·lectual valencià més important del segle XX o el teòric que ha escrit en català, però és molt senzill certificar que és un dels més oblidats o, més aviat, un dels que s’ha tractat d’oblidar més.

Avui se celebra el vintè aniversari de la mort de l’autor de “Nosaltres els valencians” i s’han preparat diferents actes d’homenatge, tan a Sueca com a Barcelona, així com a les xarxes socials, on circula l’etiqueta #FusterEnLaMemòria. Però aquest esforç de la societat valenciana per recordar Fuster no ha arribat als principals mitjans valencians, que han ignorat totalment la data. L’única menció localitzada en algun dels diaris impresos al País Valencià és un breu (quatre línies exactes) a l’edició digital de Las Provincias on informa de les crítiques pel mal estat de la placa commemorativa de Fuster a Carlet. Levante ni tan sols això, desaprofitant de forma inexplicable la possibilitat de reivindicar que per a les seves pàgines va passar una de les figures més il·lustres del pensament valencià.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

La Vanguardia –l’altre diari del que Fuster va ser columnista- tampoc n’ha volgut fer bandera, com si van fer d’altres antics col·laboradors com -per posar exemples molt diferents- Carles Sentís o Antoni Tàpies. L’excepció ha estat l’article publicat ahir per Francesc-Marc Álvaro, un dels seus opinadors de referència. A l’altra banda de la balança hi ha el número especial que l’Ara ha editat per a l’ocasió, destacat en portada i en el que els aforismes del suecà dialoguen amb les notícies del dia.

Però el silenciament de l’Any Fuster per part dels diaris valencians no és flor d’un dia. Durant tot el 2012 –durant el qual es commemoren els 20 anys de la mort de l’escriptor i els 50 de la primera edició de “Nosaltres els valencians”- Las Provincias n’ha publicat sols dues referències –comptant el breu ressenyat abans,- El Periódico del Mediterráneo dues més –dos prèvies de sengles homenatges a Castelló i Vila-real- i Información un article d’opinió, sense signatura, sobre la vigència del fusterianisme. Levante sí qui n’ha publicat més referències, 25 des de gener, però algunes només tangencials en articles centrats en un altre tema com per exemple en els relacionats amb la mort recent de Lluís Bausset, i totes a les pàgines d’opinió o cultura. Paradoxalment, el diari que més mencions acumula en el que portem d’any –32- és l’edició valenciana d’El País, inclosos alguns bons reportatges sobre el llegat de Fuster, tan a la seva separata autonòmica com al seu Quadern cultural, encara que avui tampoc publica cap recordatori.

Els serveis informatius de Ràdio Televisió Valenciana –almenys els que es destaquen al seu web- tampoc han fet cap menció a Fuster o les commemoracions, però sí Levante TV, que ha anunciat un programa especial per avui a les vuit i mitja.

Entre els digitals, només FullQuatre publica avui un reportatge en portada, encara que cal destacar també l’extens especial realitzat per Vilaweb.