Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Subdirecció General d’Ordenació de l’Espai de Comunicació Audiovisual de la Generalitat de Catalunya ha iniciat un pla integral per acabar amb les antenes que emeten de forma il·legal des del Turó de la Rovira, seu de la majoria de ràdios sense llicència de Barcelona. El requeriment dóna fins al 25 de juny a les ràdios afectades per deixar d’emetre i les amenaça amb una multa de 100.000 euros en cas d’incompliment.

El problema, és que entre les desenes de ràdios comercials sense llicència n’hi ha una amb unes particularitats pròpies. Es tracta de Ràdio Contrabanda, una emissora de les que tradicionalment s’han conegut com a “lliures”, amb 25 anys d’existència i que es trobaria protegida pels articles 70 i 71 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya (LCAC), aprovada el 2005, i que preveu una reserva de l’espai radioelèctric per a les ràdios i televisions que, com Contrabanda, estan impulsades des del tercer sector, establint condicions molt específiques com no tenir ànim de lucre i oferir una programació de servei a la comunitat i sense publicitat.

“El problema és que d’aquesta llei mai se n’ha desenvolupat el reglament, deixant-nos a les ràdios lliures sense protecció i exposades, tan a les invasions de freqüència de ràdios comercials amb molta més potència d’emissió, com a arbitrarietats de l’administració com l’actual”, explica un dels activistes de la històrica ràdio, Julián Gutiérrez.

Gutiérrez assegura que s’han reunit amb tècnics de la subdirecció responsable del cas i que els han reconegut el problema. “Però diuen que no poden fer una excepció ja que seria injust per a la resta de ràdios, quan en realitat sí som una excepció, a més que som l’única ràdio afectada per aquest tancament que té una empara legal”. El més paradoxal de tot, continua Gutiérrez, “és que el més probable és que al final aquest tancament només sigui efectiu per a nosaltres, ja que la resta d’emissores trobaran, pagant, nous llocs des d’on emetre i nosaltres, amb menys capacitat econòmica potser no”. Mèdia.cat ha trucat a la Subdirecció General d’Ordenació de l’Espai de Comunicació Audiovisual per saber la seva versió del cas, però sense obtenir resposta.

Per ara des de Ràdio Contrabanda han presentat al·legacions a la demanda que encara estan per resoldre i al mateix temps han iniciat una campanya de denúncia del cas i acusen la Generalitat de “voler-los callar”. A més han demanat, per ara sense èxit, reunir-se amb els responsables polítics de la conselleria de Cultura –d’on depèn aquesta subdirecció- per tal d’explicar-los el cas. A aquesta reivindicació se suma la demanda d’un desenvolupament de la LCAC que resolgui definitivament el problema d’al·legalitat històrica de les ràdios lliures, tal i com es va fer al País Valencià, que ja fa anys va regularitzar Ràdio Klara.

Gutiérrez denuncia també el doble raser de l’administració a l’hora de “perseguir” experiències com la seva mentre permet que ràdios comercials emetin sense llicència o a potències molt per sobre de les permeses sense fer-hi res. El cas més sagnant, per aquest tipus d’emissores és el conflicte que des de fa més d’un any enfronta Ràdio Pica i Ràdio Bronka –les altres dues ràdios lliures barcelonines d’àmbit metropolità- amb Amb2fm, que els trepitja la freqüència impunement. “Això al fina és la llei de la jungla –resumeix Gutiérrez- i guanya que té més diners per emetre a més potència, camp en el que nosaltres tenim, per definició, les de perdre. Per això és tan irònic que l’ordre de tancament ens arribi precisament a nosaltres”.