Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El funcionament de la sanitat catalana es troba més en dubte que mai. Els constants avisos sobre les dificultats de sostenibilitat del sistema i l’inici de l’aplicació del pagament d’un euro per recepta han coincidit amb el descobriment de nombrosos casos de corrupció que, molt probablement, desemboquin fins i tot en una comissió d’investigació al Parlament davant l’acumulació d’escàndols.

El ja anomenat “cas Crespo” –destapat per la revista Cafèambllet– és el que està més avançat, amb la Sindicatura i el Tribunal de Comptes amb diligències obertes, però a aquest cal sumar-n’hi altres com el “cas Prat” –investigat arran de les denúncies del grup municipal de la CUP de Reus- o el “cas Sant Pau”.

Però a pesar de la gravetat dels fets i de la quantitat d’informació que ja ha estat revelada, La Vanguardia ha passat força de puntetes sobre aquest problema. El “cas Crespo” sols ha merescut vuit mencions en el seu web durant l’últim mes, totes elles relacionades amb els moviments de la sindicatura, impossibles de passar per alt, i no hi ha hagut cap feina d’investigació pròpia, a diferència de la que han fet altres mitjans com El País. Als altres casos, com el “Prat” o el “Sant Pau” no se’ls ha dedicat ni un sol article. Paradoxalment ha estat una anàlisi sobre les tensions internes al PSC la peça que més informació ha aportat sobre el tema.

Per això crida l’atenció el frau a la sanitat que finalment ha arribat a ser portada avui a la capçalera del Grup Godó: la denúncia de la ministra espanyola de Sanitat, Ana Mato, sobre el fet que hi hauria fins a 200.000 persones a tot l’Estat espanyol –un 0,4% de la població- que utilitzarien targetes de pensionista sense ser-ho per no haver de pagar els medicaments.

Aquesta xifra, va explicar Mato en unes jornades de Farmaindustria ahir, ha aparegut al creuar les dades de diferents administracions com la seguretat social, hisenda i les conselleries autonòmiques, però fins el moment no s’ha fet públic cap informe més extens sobre el tema ni s’ha fet una valoració del cost econòmic que això hauria pogut suposar per a les arques públiques. De fet, la Conselleria de Salut ja ha precisat que a Catalunya només s’han detectat 2.500 desajustos l’any i altres fonts, com Albert Jovell, president del Foro Español de Pacientes, en declaracions a El País, considera que la revelació d’aquestes dades són per a justificar la reducció de subvencions als medicaments.

Però La Vanguardia n’ha tingut prou per publicar un ampli reportatge destacat en portada. Opció que també han escollit altres rotatius de Madrid com El País i El Mundo.