Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui la programació de la SER i la resta d’emissores del grup Prisa Ràdio han modificat la seva programació habitual i s’ha limitat a oferir programes pregravats a causa de la vaga dels seus treballadors. Una aturada que Xavier Sànchez, president del Comitè d’Empresa de Ràdio Barcelona no ha dubtat a xifrar de quasi el 100%. “No s’ha emès cap dels programes estrella de la cadena, ni el Parlar per parlar ni el Hoy por hoy i la previsió és que aquesta tarda tampoc es faci La Ventana”. L’única taca ha estat El Larguero, que sí s’ha emès amb normalitat després de l’oposició del seu director, José Ramón de la Morena, a seguir-la.

Aquesta mobilització arriba després de de tres setmanes de vaga de signatures i de converses infructuoses amb la direcció de l’empresa per tal d’evitar un ERO que pretén acomiadar 200 treballadors –molts d’ells a Catalunya, ja que aquest inclouria la pràctica totalitat de la plantilla d’Ona FM, que es tancaria- i rebaixar els sous un 10% de mitjana.

Per primera vegada des que va començar la crisi i a pesar dels acomiadaments i retallades salarials a pràcticament tots els grups de comunicació, la plantilla d’un gran mitjà es declara en vaga. “S’ha de pensar que nosaltres ja estem en la segona ronda –explica Xavier Sànchez- ja que vam patir un ERO l’any passat que va suposar 250 acomiadaments a canvi del compromís de mantenir la plantilla estable durant 18 mesos. No n’han passat ni tres des que aquest es va completar i ja en tornem a tenir un altre sobre la taula. Els ànims estan molt alterats i al final hem esclatat”.

L’aturada ha anat acompanyada d’una intensa mobilització a Twitter i al carrer, amb concentracions davant els estudis de la ràdio a Barcelona i altres ciutats d’arreu de l’Estat espanyol.

L’empresa al·lega la caiguda de publicitat i de subvencions a l’hora de justificar la inevitabilitat dels acomiadaments, però això no ha estat incompatible per que el conseller delegat del Grup Prisa –propietari de la SER,- Juan Luís Cebrián, es convertís en el segon executiu més ben pagat de l’Estat espanyol amb uns ingressos –entre sou i bonificacions diverses de 13,6 milions d’euros.

Fins ara les vagues de signatures, les assemblees, concentracions i campanyes a les xarxes socials han estat les principals formes de visualitzar el malestar que es viu a les redaccions a excepció de les aturades parcials a RTVV per Falles i Sant Joan. Els treballadors del diari Sport havien convocat una vaga per l’1,2 i 3 de juliol que han desconvocat a última hora a l’espera d’aconseguir arribar a un acord amb l’empresa. Altres mitjans més petits, com el diari La Mañana de Lleida o la revista Negocio -de Madrid, però amb delegació a Barcelona- si han protagonitzat vagues més llargues.