Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’èxit dels esportistes catalans als SkyGames –els jocs internacionals d’esports de muntanya- que han conclòs aquest cap de setmana a la Ribagorça ha quedat enterbolit per la política. La selecció catalana no podia competir oficialment de forma legal al fer-ho l’espanyola i davant d’això els esportistes catalans tenien dues opcions. Participar-hi amb els colors d’Espanya o fer-ho amb els de Catalunya però en la modalitat open, és a dir, al mateix nivell que un equip d’una marca comercial, i sense dret a la medalla en cas victòria.

A pesar d’aquest inconvenient, atletes de primer nivell com Jessed Hernàndez van optar per competir amb la samarreta de Catalunya, impulsada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), pel que el seu triomf a la mitja marató no ha estat reconegut oficialment, tal i com explica gràficament Josep Casulleras a Vilaweb a partir de la cobertura via Twitter des de  diferents comptes oficials.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però la desaparició d’Hernàndez no es va fer efectiva sols al podi o als recomptes de l’organització. També TV3, en la notícia sobre els SkyGames del Telenotícies de diumenge al vespre es va limitar a donar els resultats de la marató, guanyada, en la secció femenina, per la també catalana Núria Picas, que sí bé competia amb la selecció espanyola va celebrar el seu triomf amb l’estelada, demostrant fins a quin punt arriba l’hegemonia catalana en esports de muntanya dins l’Estat espanyol.

Si bé és cert que els esports de muntanya no gaudeixen habitualment de gaire cobertura mediàtica, i el fet que aquests jocs se celebressin als Països Catalans i que esportistes catalans guanyessin diverses proves no n’ha fet canviar la tendència. En concret, del ‘cas Hernàndez’ i de l’anomalitat que comporta, dels tres diaris esportius editats a Barcelona, sols se n’ha fet ressò el 9Esportiu, i dels quatre generalistes l’Ara i El Punt Avui són els únics que ho han publicat, encara que de forma breu, a més d’alguns comarcals com El Segre o Regió7. Entre els digitals, a més de Vilaweb, també se’n troben referències a Directe.cat i Nació Digital.

Actualització: Encara que aquest article no pretenia fer un recull exhaustiu, alguns lectors ens han assenyalat que Racó Català i el programa Mas Esports de COM Ràdio també s’han fet ressò de l’exclusió de Jessed Hernàndez del podi.