Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El sever paquet de retallades a provat al Congrés espanyol ha fet bullir les xarxes socials –i els carrers de Madrid- i una de les crítiques més recurrents han estat els malabarismes verbals que ha emprat la premsa de dretes de Madrid per tal de justificar-les o, almenys, endolcir-les i han corregut nombroses comparacions entre les portades que van fer el maig de fa dos anys –quan Zapatero va anunciar les seves pròpies retallades- i les d’avui. Molt més desapercebudes han passat, però, les portades i reaccions dels diaris impresos als Països Catalans. Quin ha estat el seu grau d’adhesió a les retallades?

Qui guanya –i per golejada- el premi al diari més “rajoyanista” és La Vanguardia, amb una portada comparable a les de l’ABC o La Razón i que supera per la dreta a altres capçaleres com La Gaceta o El Mundo. Encapçalada per un titular a cinc columnes que crida “El gran ajust” –la paraula “retallada” només surt al subtítol i just abans de “despesa”- li segueix una fotografia de Mariano Rajoy on hi ha sobreimpresa una frase seva: “Servirà de res tanta estretor? Sí, de manera rotunda”. I just a sota el diari sembla donar-li la raó a l’incloure que “La borsa puja amb moderació i la prima del deute es relaxa”. Un relax de sols 18 punts que la deixa als 531.

La línia de la portada continua en un editorial –titular èpic inclòs: “Sang, suor, llàgrimes i esperança”- que no deixa espai per a la mínima crítica o dubte sobre el benefici de les mesures adoptades. Ni tan sols per a la reducció del 30% de regidors, que pràcticament no té impacte econòmic. En canvi es torna a citar “la senyal de confiança” dels mercats amb una prima de risc que es mantenia per sobre uns 500 punts que, fins no fa gaire, eren la frontera psicològica del desastre. El bitllet del director, José Antich, es modera una mica i accepta reconèixer que hi ha mesures “doloroses” però lamenta que “no s’hagi anat més ràpid” i torna a apel·lar a l’èpica del moment.

Una èpica que no veu ni tan sols l’editorialista de Las Provincias –el rotatiu dels Països Catalans tradicionalment més alineat amb les tesis del PP- que reconeix que aquest és un “sacrifici desigual”. L’opinió oficial del diari expressa els seus dubtes sobre unes mesures que titlla “d’injustes” i, encara que assumeix que les mesures eren “inevitables”, emplaça a Rajoy a demostrar que són eficaces, punt que es posa en dubte diverses vegades.

La resta de diaris en paper aposten pels titulars durs, amb expressions com “Cop de destral” –El Periódico,- “Un altre cop de massa” –Última Hora,- “La retallada més dura” –Levante– o “Espanya escanya més” –El Punt Avui-. El Diari de Balears rebutja frontalment les mesures preses assegurant que “enfonsen l’economia balear” i el Diario de Mallorca opta per un titular més informatiu però sense evitar els termes més crus: “Rajoy puja l’IVA, elimina una paga als funcionaris i retalla l’atur”. La portada de l’Ara és a la vegada la més original –il·lustrada amb el quadre “El crit” de Munch- i ambigua, amb un titular en petit que defineix la retallada com “inevitable” i “perillosa” al mateix temps.

A favor de la capçalera del Grup Godó cal dir, però, que a diferència dels diaris de Madrid, que van criticar Zapatero per fer el mateix que avui justifiquen en Rajoy, la seva portada del 13 de maig del 2010 ja va aplaudir –de forma molt més austera que l’actual- la retallada socialista.