Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fernando Silva durant el judici pel segrest de Publio Cordón

La notícia de la detenció de tres suposats membres dels GRAPO va centrar ahir bona part de l’agenda informativa, en directa competició amb el debat parlamentari sobre les darreres mesures econòmiques de l’executiu espanyol i les massives manifestacions en contra. Encara que aquesta atenció mediàtica va ser més forta a Madrid –l’ABC li dedica la portada quasi en exclusiva-, també al nostre país va tenir força ressò i avui almenys La Vanguardia, Levante i Diario de Mallorca ho destaquen en portada.

Però, exactament, quina és la notícia? Oficialment que s’ha “aclarit definitivament” el segrest l’empresari aragonès realitzat el 1995 i del que mai se n’ha trobat el cos, a més de detenir “tres membres del GRAPO” –la majoria de mitjans obliden l’adjectiu suposats o presumptes- que haurien estat els autors materials de la retenció, a més de localitzar el pis on aquesta es va dur a terme.

El problema és que tot això ja se sabia des de, aproximadament, finals de 2008, quan l’ex-dirigent del grup armat Fernando Silva Sande i condemnat com a autor del segrest de Cordón va decidir col·laborar amb la policia i revelar tot el que sabia sobre els fets. Sande ja havia estat expulsat dels GRAPO el 2003, però durant el judici –celebrat el 2005- encara mantenia la versió oficial de l’organització segons la qual havien alliberat Cordón a Barcelona el mateix 1995 i que aquest havia decidit no tornar amb la família. Tres anys després, però, Silva va penedir-se, va demanar perdó a les víctimes de les seves accions i va arribar a definir els GRAPO com una “secta medieval”. Llavors va explicar que Cordón havia mort accidentalment al tractar d’escapar, va assenyalar el domicili emprat pel captiveri i va ajudar a localitzar el lloc on havia enterrat, personalment, el cos de l’empresari. A principis de 2009 va anar vàries vegades al Mont Ventoux (Provença) per aquest motiu, però la recerca no va tenir èxit, probablement per canvis en l’orografia “deguts al creixement de la vegetació, l’erosió natural i possibles moviments de terra”, segons es va informar a l’època. La Vanguardia explicava ahir que aquesta història va ser “revelada” pel ministre Jorge Fernández Díaz, però en realitat ja havia estat publicada el 2009 fins i tot a aquest mateix diari.

La pregunta és perquè es considera ara “aclarit el cas” i no fa tres anys i mig? Què ha passat de nou, mentre no es trobi el cos de Cordón? És tan rellevant la detenció de tres antics membres d’una organització armada que, segons el ministeri espanyol d’Interior, el 2007 es considerava dissolta?