Estadístiques en clau de país

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una de les dificultats principals que trobem els periodistes que intentem treballar en clau del nostre país sencer (no d’Estat espanyol o d’Estat francès, però tampoc en clau de comunitat autònoma d’una, tres o quatre províncies) és la manca d’estadístiques que precisament tinguin el país sencer com a marc de treball. És a dir, ens costa molt poder publicar en un text periodístic, per exemple, “als Països Catalans s’han construït 10.000 habitatges en deu anys”, sense fer aproximacions, perquè aquesta xifra no surt en cap anuari estadístic.

Amb certa facilitat podem aconseguir les xifres individualitzades del País Valencià, de les Balears i de Catalunya, per separat. Però no n’hi ha prou de sumar-les I els habitatges que s’han fet a Andorra? I els que s’han construït a la Catalunya Nord? Haurem d’anar al web del govern d’Andorra (no oblidem que és l’únic territori del país que té instruments d’estat, encara que sigui de petit estat) i buscar-ho; i després anar al web de l’Institut National de la Statistique et des études économiques (INSEE) de França i buscar si surten dades per departaments, i agafar la dada del departament dels Pirineus Orientals, que, més o menys, comprèn el que nosaltres en diem la Catalunya Nord.

Però encara no n’hi haurà prou amb això: i els pisos construïts a la Franja de Ponent i a l’Alguer? Aquí ja sí que la paciència del periodista s’esgota: és gairebé impossible tenir dades separades de tots els municipis de l’Aragó (i per tant, extreure’n les dels que pertanyen a la Franja). Ni tan sols la divisió comarcal oficial aragonesa ens serveix, ja que dins d’una mateixa comarca hi ha municipis de parla castellana i d’altres de parla catalana. I encara serà més difícil obtenir-ne de l’Alguer, petit municipi pertanyent a una província (Sàsser), pertanyent a una regió autònoma (Sardenya), dins d’un estat (Itàlia) poc amant de la descentralització.

És trist, però cal admetre que aconseguir qualsevol dada d’àmbit de Països Catalans s’assembla molt a una gimcana d’obstacles que molts periodistes no estan disposats a recórrer. És per això que, a partir de la tardor, Mèdia.cat oferirà periòdicament , dins del conveni signat amb la Fundació Catalunya, que ja va fer aquesta tasca meritòria durant molts anys, uns requadres estadístics pensats i elaborats en clau de tot el país.

L’objectiu és que estiguin a disposició de tots els periodistes o ciutadans que els vulguin fer servir per acompanyar o complementar reportatges o articles informatius o d’opinió. O senzillament perquè siguin públics i col·laborin a fer entendre que, malgrat el pensament dominant dels que només creuen en l’status quo actual de fronteres i fronteretes, n’hi ha que ens hi rebel·lem i volem fer d’aquest àmbit nostre de llengua i cultura compartides també un àmbit de treball periodístic plenament normal.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.