Tertúlies d’estiu

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

S’acosta l’agost i els mitjans  preparen, com cada any, el llistat amb els temes i reportatges que hauran de servir per omplir els dies de sequera informativa. Tradicionalment, la primera quinzena d’aquest vuitè mes de l’any acostuma a ser  una mena de  punt i a part en el ritme frenètic de les notícies. Sembla que no passi res, com si tot s’aturés, com si no existís govern, ni polítics, ni banquers, ni res. Només platja, sol o pluja, calor o fred, incendis i desastres. Deixem passar els dies i els que ja estem de vacances ens mentalitzem  pel que s’ha anunciat com un setembre i una tardor molt moguda socialment.

A les terrasses dels bars, alguns llegeixen els diaris amb fervor intentant entendre què és tot aquest merder de la prima de risc, dels mercats, del rescat, del deute i entaulen tertúlies sobre què convé i que no convé. Uns altres no en volen ni sentir a parlar de les notícies, defugen els diaris, els informatius i una realitat que creuen que no va amb ells (o que no volen que vagi amb ells durant aquests dies de vacances). Fins i tot, fa com què dir-los que treballes de periodista perquè ja saps per on et sortiran: “vosaltres, que només informeu del que us manen”, “vosaltres, per què no parleu de tal i tal cosa…”, “vosaltres, que només doneu males notícies….”Ui! periodista!”. Cada cop que sento aquesta darrera frase em qüestiono quin problema hi ha….Per què tenim tanta mala premsa? Realment som un col·lectiu tant poc professional? Estem tant venuts?

Enmig d’aquestes tertúlies d’estiu a la fresca i d’intercanvi d’opinions, el pensament fuig cap a diverses recomanacions per compensar les crítiques i que, com per atzar i amb retard, em persegueixen aquest estiu; qui no ho hagi fet, que visualitzi amb calma el documental Inside Job, de Charles Henry Ferguson  i, qui vulgui també, que llegeixi Hay alternativas, el llibre de Vicenç Navarro, Juan Torres López i Alberto Garzón Espinosa, i que està disponible en internet. S’acosta l’agost, i malgrat tot, no ens podem adormir.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.