Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

D’entre les guerres que enfronten sovint els mitjans de comunicació, aquesta ha estat força desconeguda –segurament pel fet que ha afectat emissores amb audiències relativament reduïdes,- però en canvi ha estat una de les més implacables i una mostra de fins a quin punt la concessió de llicències radiofòniques no deixen de ser paper mullat si no es poden recolzar en un potent equip tècnic.

Durant dos anys, la radiofórmula Amb2FM ha estat emetent a Barcelona pel 96.6 del dial, que fins llavors havien compartit dues històriques ràdios lliures –emissores alternatives no comercials-: Ràdio Pica i Ràdio Bronka, fins al punt que aquestes dues resultaven pràcticament inaudibles. Tal com ja va informar Mèdia.cat, Amb2 FM emetia des de la Torre de Collserola aprofitant que sí tenia una llicència concedida al 89.4 de Terrassa però “desviant” la freqüència i direcció de les seves ones. Davant la potència emissora dels equips de Telefònica ben poc podien fer uns projectes modestos com els de Pica i Bronka.

Però tot i la desproporció de les forces –i un cop comprovat que el Departament de Mitjans de Comunicació de la Generalitat no tenia pressa per fer complir l’ordre de clausura d’aquestes emissions aprovada el desembre del 2010- van començar una persistent guerra de guerrilles contra els interessos d’Amb2 FM i els seus socis de Mola TV i que podria haver aconseguit els seus objectius el passat 27 de juliol, quan aquesta radiofórmula va deixar d’ocupar el 96.6 de la FM, tal i com va informar el setmanari Directa a mitjans d’agost.

Segons han explicat a Mèdia.cat fonts de la Coordinadora de Ràdios Lliures –i que han preferit restar a l’anonimat per a no “personalitzar la tasca dels portaveus”- durant aquests dos anys han mantingut una constant tasca de denúncia i pressió cap a Amb2 FM. “Hem anat a parlar amb tothom, des de responsables polítics fins a anunciants, passant pels seus socis i aliats, hem fet molta investigació i l’hem publicada a la xarxa denunciant les seves males pràctiques i les seves contradiccions, com el fet que una empresa que es considera catalanista llogui una de les seves freqüències de TV a Intereconomía”. Una de les darreres accions, segons expliquen aquestes mateixes fonts ha estat la interferència de les emissions d’Amb2 FM amb tons d’un kiloherzi que la feien pràcticament inaudible gràcies al suport d’un sindicat de Sabadell que va cedir els seus locals per instal·lar la “contra antena”. Precisament aquesta capacitat d’aconseguir complicitats i suports molt diversos es trobaria –segons els mateixos portaveus- darrere l’èxit de la seva campanya per recuperar la seva posició al dial . “Des d’Amb2 FM ens han amenaçat amb querelles i altres accions, però en realitat difícilment podien defensar legalment que se’ls bloqués d’una freqüència per la qual no tenien permís”, conclouen des de les ràdios lliures.

“Al final –resumeixen- per ells és una qüestió de diners i si no se’ls sent perden anunciants i usuaris dels seus serveis de contactes per SMS, principals vies de finançament i cada mes han de pagar 2.000 euros a Telefònica pel lloguer de l’antena. En canvi nosaltres, que funcionem a baix pressupost i no no obtenim beneficis, tenim tot el temps del món”. Tot i així, des de la Coordinadora de Ràdios Lliures no volen ser massa optimistes i tenen en compte que un cop rebudes les subvencions de la Conselleria de Mitjans de Comunicació –que va prometre no finançar ràdios que emetessin fora de la seva llicència- Amb2 FM podria tornar a intentar ocupar el seu dial.

Les anomenades ràdios lliures no tenen, tampoc, llicència sobre les freqüències que ocupen, però sí estan emparades pels articles 70 i 71 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya (LCAC), aprovada el 2005, i que preveu una reserva de l’espai radioelèctric per a les ràdios i televisions estan impulsades des del tercer sector, establint condicions molt específiques com no tenir ànim de lucre i oferir una programació de servei a la comunitat i sense publicitat.

Mèdia.cat ha intentat posar-se en contacte amb Amb2 FM per incloure la seva versió, però no ha estat possible.