Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Diumenge passat La Vanguardia publicava un documentat article sobre la nova emergència alimentària que amenaça bona part de la població mundial per culpa de factors tan diversos com la sequera, l’augment del consum de carn i lactis, l’esgotament de terres, els biocombustibles i, també, la inversió en el sector amb fins especulatius de fons provinents del sector immobiliari.

El reportatge explica amb contundència però sense alarmismes com l’actuació d’aquests capitals especulatius –que diferència clarament de la inversió productiva- pot causar alces sobtades dels preus dels cereals i altres aliments bàsics, generant risc de fam a molts països empobrits i denuncia “l’opacitat d’aquests mercats” i la manca de control com alguns dels principals problemes i fa referència al rebuig social que genera aquesta activitat.

Per expressar-ho posa l’exemple del Commerzbank alemany que va anunciar que deixava d’oferir fons d’inversió basats en els preus de productes alimentaris després de la campanya d’una ONG d’aquell país. L’article, però, oblida exemples molt similars –pràcticament calcats- que s’han donat aquí. CatalunyaCaixa, també va començar a oferir, a finals de l’any, el seu “Dipòsit 100% Natural”, on es tenia la possibilitat “d’obtenir una atractiva rendibilitat en funció de l’evolució de la cotització del sucre, el cafè i el blat de moro”, segons deia la mateixa publicitat de l’entitat. El fons va ser retirat després de la campanya organitzada per l’ONG Veterinaris Sense Fronteres. Menys èxit ha tingut aquesta organització amb el dipòsit “Sabadell BS Commodities”, que ofereix el Banc de Sabadell i que s’ha negat a retirar a pesar de les múltiples protestes i de l’argumentari presentat per Veterinaris Sense Fronteres.

L’article tampoc menciona que a Catalunya encara s’ha anat més lluny que a Alemanya i que el Parlament va aprovar el 4 de maig una moció a petició del Grup d’ICV instant el Govern a emprendre totes les accions necessàries davant l’executiu espanyol perquè reglamenti la prohibició de les inversions financeres especulatives sobre béns alimentaris de primera necessitat. Encara que per ara aquesta no ha passat de ser una mera declaració d’intencions.

Precisament l’actuació de bancs catalans en operacions financeres especulatives amb aliments va ser considerat un dels temes més silenciats pels mitjans el 2011 per l’Anuari Mèdia.cat, que ho explica en un reportatge. Un silenciament que, des de Veterinaris Sense Fronteres, denuncien que ha estat constant durant tota la seva campanya, que ha obtingut millors resultats entre els polítics que entre els mitjans.