Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’acomiadament massiu de treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) previst per a finals d’estiu s’ha encallat. Sigui per que no hi ha fons per finançar l’ERO, sigui per que el volum de despatxats impediria tasques mínimes de manteniment i emissió de les diferents cadenes mentre no s’enllesteix el nou model –la direcció de l’empresa no dóna cap motiu,- el cas és que per ara encara no han començat els acomiadaments i sembla que aquests s’aniran produint en comptagotes al llarg del proper any.

Això deixa a la majoria de la plantilla en una situació d’incertesa, ja que tampoc es faran públiques amb anterioritat les llistes de la gent que anirà al carrer, que els sindicats majoritaris a l’empresa no han escatimat adjectius per definir: “sadisme”, “humiliació” o “terrorisme laboral”.

Però per altra banda, això deixa un marge de temps més llarg als treballadors per continuar la resistència, que continua amb petites però constants accions de denúncia, una de les darreres aquesta “presa” d’una connexió en directe a l’aeroport de l’Altet.

La resposta de l’empresa ha estat tornar a posar sobre la taula els 60 expedients –incloent a 13 dels 23 delegats del Comitè d’Empresa- incoats a finals de juliol per les protestes als estudis de Burjassot i Alacant, quan es van interrompre diferents programes en directe, incloent els informatius del migdia. Les sancions possibles van des de la suspensió de feina i sou de 21 a 60 dies fins l’acomiadament sense indemnització. Després de quedar “congelats” durant l’estiu, RTVV ha presentat formalment els càrrecs dels expedients després que els sindicats majoritaris es neguessin a signar l’ERO.

Tots els sindicats afectats –Intersindical, CGT, CCOO i UGT- han emès sengles comunicats on denuncien la voluntat de la direcció de “deixar el Comitè d’Empresa en precari o fins i tot sense quòrum” en un moment tan delicat laboralment. Però tot i això, asseguren que “no es rendiran” i, per ara, han iniciat una recollida de signatures virtual demanant a RTVV que retiri tots els expedients.

A més, per reforçar la seva tesi de persecució, els mateixos sindicats recorden el cas de l’ex-secretari general de RTVV, Vicente Sanz, acusat d’assetjament a tres periodistes de l’empresa el 2010. Després de ser acomiadat, l’expedient es va tancar als pocs mesos i Sanz es va reincorporar a la seva plaça de tècnic en el consell d’administració. Al maig de l’any passat es va jubilar sense cap taca a l’expedient.

I paral·lelament al drama dels treballadors, el Consell tracta de pactar amb l’oposició la composició del Consell d’Administració del futur ens públic que gestionarà el que en quedi de RTVV. Una oferta que podria convertir-se en la “darrera oportunitat” de negociar un model de ràdio i televisió, si cal blocant qualsevol acord, que mantingui els seus principis fundacionals de servei a la democràcia i l’autogovern, tal i com explica el periodista de Canal 9, Julià Álvaro, en un extens article a El País.