Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La vaga general que ahir va paralitzar més o menys –segons les fonts- el País Basc s’emmarca clarament dins l’actualitat informativa catalana. Està relacionada amb les polítiques d’austeritat aplicades arreu de l’Estat espanyol –igual que les manifestacions davant el Congrés espanyol a Madrid- i també amb la precampanya electoral en marxa a la Comunitat Autònoma Basca, que es fa amb un ull posat en el que passa a Catalunya.

Així ho van entendre els editors del Telenotícies Migdia de TV3, que van dedicar una peça d’un minut i 15 segons que permetia, a pesar d’una brevetat comprensible per l’atapeïda agenda informativa del dia, fer-se una idea general del transcurs de la jornada.

Sorprenentment, però, la peça no va ser actualitzada i ni tan sols reemesa a l’edició del vespre, el que va impedir als espectadors de TV3 que no havien seguit els informatius del migdia –la segona edició sempre té més audiència- fer-se una idea global del desenvolupament de la crisi social i institucional a l’Estat espanyol, de la que la situació basca n’és una peça imprescindible i indestriable del debat sobre l’autodeterminació catalana, les mobilitzacions a Madrid, les declaracions de Rajoy o l’evolució del deute, fets que sí van ser tractats a ambdós informatius.

A més, la manca d’una actualització va impedir als espectadors de TV3 saber que dos joves van ser ferits de gravetat per pilotes de goma llençades per l’Ertzaintza -fets d’especial preocupació després de la mort d’Iñigo Cabacas per les mateixes causes el passat abril- o que un periodista de Berria va resultar ferit per la policia a Pamplona.

Tampoc es va fer referència –ni tan sols als informatius migdia- de les manifestacions convocades arreu del país –incloses Barcelona, València, Palma, Alacant i Sabadell, entre altres- en coordinació i solidaritat amb la vaga al País Basc.

La notícia –i a estar de tenir un vídeo editat perfectament vàlid- tampoc s’ha penjat al 324.cat, que en canvi destaca en portada, com també va fer el Telenotícies Vespre, la vaga general a Grècia.