Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després de quasi un any d’estira i arronsa, finalment les retallades promeses arriben a l’oferta audiovisual en català, que a partir de dilluns deixarà de tenir un canal, el 3xl. A la ràdio, iCatFM abandonarà les ones, encara que mantindrà el servei per internet.

En el cas televisiu es tanca un canal que s’ha especialitzat en portar a l’audiència catalana algunes de les sèries de ficció i animació més innovadores del panorama internacional, oferint a joves i adolescents una de les poques opcions d’oci en català. I aquesta és una de les franges d’edat en la que, segons força estudis, és més fràgil l’ús social de la nostra llengua.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A més, el 3xl ha innovat també en la relació entre la televisió i els seus espectadors, amb la creació d’una xarxa social pròpia –barreja de comunitat virtual i joc multiplataforma- anomenada “La Rebel·lió” que permet als seguidors més fidels conèixer-se, intercanviar opinions i gustos, opinar i interactuar amb el canal en diferents formats. Tot un “món 3xl” que també desapareixerà amb el canal, ja que els serveis del web s’unificaran a la pàgina de TV3.

Precisament ha estat aquesta plataforma la que ha permès als espectadors del 3xl expressar la seva oposició al tancament del canal i han omplert els diferents murs amb comentaris de protesta. Les accions fins i tot han anat més lluny i han endegat una campanya virtual de recollida de signatures i han convocat una concentració per demà dissabte a les 12 del migdia –encara que alguns comentaris avisen que es podria desconvocar- davant la seu de TV3 a Sant Joan Despí.

No sembla, però, que aquestes crides hagin tingut una resposta massiva, però és segurament un dels pocs casos en que són els espectadors –i no els treballadors- els que han pres la iniciativa de mobilitzar-se pel manteniment d’un mitjà de comunicació. Si a més es té en compte que aquestes espectadors són majoritàriament adolescents sense massa capacitat d’influència social o política, el seu mèrit s’engrandeix.

Cal recordar, també, que el tancament d’aquests canals arriba després que la plantilla de la CCMA acceptés reduir-se el sou amb la promesa de mantenir la qualitat del servei públic.