Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ni l’aprovació de l’ERO, ni l’expedient contra la majoria part del Comitè d’Empresa i altres destacats sindicalistes ni l’elecció del Consell d’Administració de la nova empresa que ha de substituir l’actual ens públic abans fins i tot que aquesta hagi nascut. No sembla que, per ara, la resistència dels treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) vagi a doblegar-se.

Després de noves concentracions els passat 5 d’octubre, demà hi ha convocada una nova vaga –que se suma a les tres aturades de l’agost- coincidint amb la Diada Nacional del País Valencià i aniversari de Canal 9. Segons informa la secció sindical de la IV els serveis mínims pactats amb l’empresa reduiran la programació a una única emissió per als tres canals públics –Canal 9, Nou 2 i 9/24- entre les nou del matí i les quatre de la tarda limitada a serveis informatius i amb dues úniques connexions en directe coincidint amb la baixada de la Senyera de l’Ajuntament de València i l’acte a la catedral. Per primera vegada en 23 anys no es retransmetrà la Processó Cívica, tal com ja va passar amb la Cremà durant les passades falles.

La vaga arriba després de la surrealista elecció del consell d’administració de RTVV, en que el PP va vetar, en una primera sessió, els candidats de l’oposició –trencant el pacte consensuat entre les quatre forces parlamentàries- en represàlia a la negativa d’aquesta a avalar Rosa María Vidal com a directora general. L’endemà, però, va rectificar en segons votació –segons Levante pressionats per la pròpia Vidal- però sense que això semblés bé a Compromís, que va considerar la votació il·legal –ja que el Consell hauria d’escollir-se en bloc i no fraccionadament- i no va recolzar ni el conseller proposat per la coalició.

Però la retirada tàctica del PP podria tenir també altres lectures, com si podria anunciar també una marxa enrera, almenys parcial, de l’ERO? Per ara els sindicats majoritaris semblen apostar pel sí i la propera batalla –al marge de la vaga de demà i altres mobilitzacions, serà el 6 de novembre, quan el TSJCV jutjarà la demanda contra l’ERO presentada per les centrals.

Un altre factor a tenir en compte serà la possibilitat que la tardor calenta es converteixi, al País Valencià, en un veritable clamor social que obligui al Consell a un canvi radical de política –o avançar eleccions com ja ha passat a Galícia.- Com un degoteig es van acumulant les manifestacions, tancades i mobilitzacions contra les polítiques de privatització i els impagaments de la Generalitat, la més contundent de les quals vindrà els propers dies, quan els treballadors del metro de València i del tramvia d’Alacant –FGV- realitzin sis jornades d’aturades parcials i vagues entre el 17 i el 31 d’octubre en protesta d’un pla de gestió privada inspirat en el de RTVV.