Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dissabte el general i exportaveu del ministeri de Defensa espanyol Manuel Fernández-Monzón de Altolaguirre, li recordava, en el programa “El Gran Debate” de Tele5, al president de Catalunya, Artur Mas, “el que li va passar a Companys”, sense especificar si es referia al seu empresonament al vaixell Uruguay i posterior condemna a 30 anys després dels Fets d’Octubre de 1934, o al seu afusellament després d’un judici sumaríssim el 15 d’octubre de 1940. Concretament, la frase sencera va ser: “Que s’atreveixin a formular-ho clarament… Hi va haver un català molt valent, Lluís Companys, que es va atrevir a proclamar la República”

Encara que sembli impossible, les paraules de Fernández-Monzón a penes han tingut cap repercussió política ni cap resposta mediàtica de consideració, a pesar de l’alt càrrec militar del qui les va pronunciar i del programa d’elevada audiència en que ho va fer.

Més de 24 hores després d’aquest programa, El Periódico ha estat l’únic diari imprès a Barcelona en fer referència a aquestes polèmiques paraules, encara que ha estat en una peça acrítica i on el titular destaca altres comentaris del mateix programa. Entre la premsa digital hi ha hagut algunes referències més en mitjans com Nació Digital, e-Notícies o El Singular Digital.

Avui al matí, i fins on ha pogut analitzar Mèdia.cat, el tema no ha merescut tractament per part d’opinadors ni ha sortit a cap de les principals tertúlies audiovisuals a pesar de ser una de les amenaces més directes i contundents rebudes per Mas per algú que ha exercit importants càrrecs polítics i militars.

En canvi ha estat molt més sonada la polèmica desencadenada pel programa del Canal 33 “Bestiari Il·lustrat”, que durant tot el cap de setmana ha ocupat columnes d’opinió i avui encara cuejava en algunes tertúlies.

Sembla doncs, que una broma –per molt de mal gust que es vulgui- clarament emmarcada en una ficció televisiva en un programa de baixa audiència genera molta més polèmica mediàtica que les amenaces directes contra un càrrec elegit democràticament en un debat polític seriós en un dels principals programes d’anàlisi de l’actualitat de l’Estat espanyol.

I ni tan sols la coincidència amb l’aniversari de l’afusellament de Companys, avui fa 72 anys, ha pogut canviar aquest guió.