Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La mal anomenada vaga de farmàcies –en realitat és un tancament patronal, ja que són els empresaris els que decideixen baixar la persiana i no els treballadors- que avui comença de manera indefinida al País Valencià provoca clares molèsties als usuaris d’un servei tan bàsic com és la distribució de medicaments. Encara que els serveis mínims són elevats –un de cada tres establiments romandrà obert- això no impedirà que la gent que necessiti un remei hagi de desplaçar-se més lluny o fer més cua per aconseguir-lo.

Naturalment els farmacèutics no emprenen aquesta mesura de grat, ja que ells preferirien seguir amb els seus negocis oberts, però s’hi veuen empesos pels constants impagaments del Consell que fan que la situació sigui, segons ells, “insostenible”. I així ho han entès els diaris valencians, que avui destaquen la notícia amb un titular força similar –l’inici de l’aturada- acompanyat pràcticament sempre d’un subtítol on s’explica els motius de la mateixa. “Els farmacèutics baixen la persiana fins que el Consell els pagui els 5 mesos i mig que els deu” –Las Provincias,- “Dos de cada tres apotecaries baixa la persiana pels impagaments del Consell” –Levante– o “El sector espera que l’aturada indefinida serveixi per cobrar el deute desorbitat que acumula després de dos anys d’impagaments” –La Verdad,- mostren un enfocament del conflicte centrat sobretot en les causes que el generen enlloc de en les conseqüències que provoca, el que ajuda a entendre el que està passant.

Un tractament similar va tenir el tancament de les farmàcies de Catalunya el passat 25 d’octubre per part de la premsa principatina.

Casualment, tant al País Valencià com a Catalunya hi ha un altre servei bàsic que pateix contínues aturades i interrupcions. Però l’aproximació dels mitjans al conflicte laboral que es desenvolupa ara mateix als transports públics de Barcelona, València i Alacant és molt diferent al dels farmacèutics.

Avui mateix, amb una jornada de vaga als Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) cap diari destaca les previsibles aturades de del transport a les seves portades, tot i ser una informació de servei ciutadà. Les notícies que han publicat Las Provincias i Levante sobre el conflicte sempre són a posteriori de la vaga i s’han limitat a les xifres de seguiment i a informar de les futures aturades i serveis mínims.

Les motivacions dels treballadors –que igual que els apotecaris no gaudeixen amb la vaga- a penes si són anomenades. En concret a Las Provincias les limita a dues línies situades al cinquè paràgraf on queden diluïdes en dues cites literals: “el manteniment de la plantilla” i “la ruptura de la negociació col·lectiva per part de la direcció de l’empresa”. Cap referència a l’ERO que amenaça el lloc de treball de 500 persones ni a la possibilitat de tancament de línies, com tampoc hi ha tampoc cap contextualització d’un conflicte que es va iniciar a finals de setembre o d’unes retallades que van començar el 2010, quan la plantilla va acceptar reduir-se el sou. Per la seva banda l’edició digital de Levante barreja la informació de la vaga amb la interrupció del servei a la línia de Bétera per la caiguda d’un arbre per causes desconegudes. Les edicions digitals de La Verdad i Información no publiquen res de l’aturada a Alacant.

Es podria adduir que al ser, el de FGV, un conflicte que s’arrossega des de fa setmanes, és normal que se’n parli menys, però resulta que els primers tancaments de farmàcies van començar ja fa un any, sense que això sigui una excusa per deixar d’explicar els motius pels que s’ha arribat a la situació actual. L’explicació més extensa sobre les retallades a FGV publicada a Levante només consta de quatre paràgrafs i va ser publicada el 22 de setembre en motiu del dia de portes obertes a l’empresa.

A Catalunya, la cobertura del conflicte laboral de metro i autobús ha patit un tractament similar que al País Valencià, amb poca informació prèvia de les aturades –el que dificulta als usuaris organitzar-se- i un enfocament centrat en les conseqüències per als usuaris i no en les causes que han motivat les vagues.