El món passa gana, però menys

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La dimensió i la forma que donem a la crisi que patim és directament proporcional a la ignorància i la indiferència amb què hem viscut durant anys, instal·lats plàcidament en un benestar fictici i oblidant com patien dues terceres parts de la població mundial. I aquesta dimensió i aquest dramatisme que fem servir per parlar de la situació que vivim contagia en excés l’enfocament general de les notícies als mitjans de comunicació. N’han estat un bon exemple les poques cròniques que hem pogut llegir a casa nostra sobre l’informe ‘Estat de la inseguretat alimentària al món’ presentat per la FAO a principi de tardor.

Val a dir, com a prèvia, que amb aquesta mena d’informes passa una mica com amb Pla o Joyce: tothom es veu amb cor de parlar-ne però poques vegades s’han llegit abans de fer-ho. Així, el titular més cridaner i efectiu que s’ha fet servir per parlar d’aquest estudi, i que casualment surt a la portada de l’informe, és que 870 milions d’humans, una de cada vuit persones al món, passen gana. És, evidentment, una confirmació que fa mal i que demostra la desídia d’un món que, paradoxalment i malgrat el creixement de la població, encara produeix prou menjar com per alimentar totes les persones que hi convivim.

Ara bé, malgrat la mala notícia d’aquesta xifra esgarrifosa, l’informe conté indicadors i resultats que són, per separat, molt bones notícies i que, ajuntats, mostren una tendència que caldria seguir i analitzar. Si comparem aquest estudi amb un de similar publicat l’any 1992 pel mateix organisme de Nacions Unides, observem que en vint anys el percentatge de població mundial que passa gana ha baixat del 18,6% al 12,5%. En xifres absolutes vol dir que hem passat de més de 1000 milions d’humans que pateixen fam a 870. Si es mantingués aquesta progressió encara seria possible acomplir un dels Objectius del Mil·leni que es proposava reduir a la meitat, abans del 2015, el nombre de persones que passen gana.

Pel que fa a l’anàlisi regional, observem dues àrees que presenten xifres esperançadores.
D’una banda, l’àrea d’Àsia-Pacífic on, en les darreres dues dècades, ha disminuït en 195 milions el nombre d’humans en risc de mort a causa de la fam. També a l’Amèrica Llatina hi ha experiències d’èxit. És el cas de Brasil, Perú i Nicaragua on en poc més d’una dècada s’ha rebaixat en un terç la part de població que pateix gana. I sí, és clar, hi ha zones on no només no s’avança, sinó que no es para de recular: el continent africà en menys de deu anys ha augmentat en 64 milions el nombre de famèlics.

Ara que arreu d’Europa, i Catalunya no n’és cap excepció, trontolla l’estat del benestar i constatem que fins un quart de la nostra societat s’acosta al llindar de la pobresa, és necessària una visió àmplia que faciliti un periodisme allunyat del lament subjectiu. És obligació dels periodistes no amagar cap notícia per amarga, desagradable o colpidora que sigui, però també ho és matisar i contrastar les informacions, especialment aquelles que tenen una dimensió global. I sobretot quan fent-ho podem presentar escenaris i experiències d’èxit que deixen en evidència la fal·làcia de l’etnocentrisme.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.