Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb un ERO sobre la taula que pretén liquidar més del 70% de la plantilla de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) i els continuats rumors d’acomiadaments massius a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), les dues empreses de comunicació més grans dels Països Catalans viuen moments convulsos a nivell laboral, que s’han traduït en diferents aturades i altres mobilitzacions. Però el sector privat no es queda enrere i l’ERO de El País executat definitivament dissabte passat se suma als que ja han patit altres empreses de PRISA, el grup privat del sector més important a l’Estat espanyol.

I això sense comptar, no només ja els grans grups mediàtics, sinó també les desenes de mitjans petits o locals que han patit retallades salarials, acomiadaments o han prescindit de col·laboradors externs. Amb milers de llocs de treball destruïts, el periodisme és un dels sectors més perjudicats per la crisi. Malestar que es va resumir en un curs passat de creixent conflictivitat laboral que sembla que per ara segueix en augment.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Amb aquest context no és estrany que els sindicats sectorials hagin decidit sumar-se a la convocatòria de vaga general d’aquest dimecres 14 de novembre. A Catalunya, aquest suport es va explicitar amb un acte al centre cívic Pati Llimona de Barcelona on hi van participar tant CCOO i UGT com el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) com la UPIFC-Sindicat de la Imatge, grups que també han redactat un manifest conjunt. A les Illes l’SPIB també s’ha sumat a l’aturada general mentre que al País Valencià tots els sindicats amb presència a empreses de comunicació també s’hi han sumat excepte el CSI-F, que té delegats en RTVV i que ha anunciat –a nivell estatal- “mesures alternatives a la vaga”.

Per ara els comitès d’empresa dels principals mitjans han anunciat la seva suma a la convocatòria, amb la principal novetat que per primer cop els diaris impresos no s’aturaran la vigília –com era tradicional al sector- sinó que ho faran el mateix 14, per tal “d’adequar-se als canvis que viu la professió”, tal com resa el comunicat unitari on s’explica la mesura.

L’anterior vaga general del 29 de març va ser seguida massivament als mitjans de comunicació i s’espera que en aquesta la participació sigui encara més gran.