Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’anomenada Ruta del balafiament és una iniciativa ciutadana que barreja l’activisme social, el periodisme ciutadà i el turisme alternatiu. El col·lectiu organitza de forma periòdica un autobús amb el que recorre els principals nyaps que han deixat a la ciutat els “anys daurats” de la bombolla immobiliària i els grans esdeveniments. Grans i inservibles infraestructures caríssimes –com l’Església dels Màrtirs de la “Croada Nacional” o l’estadi del Nou Mestalla, abandonat abans d’acabar-se- queden contraposades a la realitat social que pateixen la majoria de valencians, com escoles en barracots o la degradació calculada del Cabanyal. La corrupció, els desastres urbanístics i la mala gestió també són efecte de crítiques visitant les seves seus in situ, com la depuradors de residus d’Emarsa, les Corts o la Nova Fe.

Amb el País Valencià com a exemple internacional dels mals econòmics de l’Estat espanyol és normal que un projecte d’aquestes característiques hagi despertat interès mediàtic. La BBC, France-2, la televisió japonesa NHK i, la setmana passada, Al Jazeera han fet diferents reportatges sobre el “model valencià” utilitzant com a fil conductor les denúncies de la Ruta del balafiament.

En canvi, les televisions locals no han mostrat el mateix olfacte periodístic. Canal 9 no ha informat mai sobre la iniciativa –i això que RTVV és una de les seves parades- i Levante TV, igual que el diari del mateix grup, en va informar a partir que la BBC s’interessés pel cas. A nivell estatal, sols La Sexta i els informatius valencians de TVE se n’han fet ressò.

A nivell de diaris la cobertura ja millora prou, sobretot pel que fa als digitals, amb un modest però continuat seguiment de Levante Las Provincias tampoc s’hi ha interessat- i alguns reportatges a El País i les capçaleres de Barcelona. En altres casos, però, el tractament ha estat clarament acusador, com el reportatge publicat a l’ABC sota el títol: “Col·lectius veïnals cobren per desprestigiar la Comunitat davant la BBC”, acompanyat d’un altre text de seguiment anomenat “La ‘Ruta’ duplica les seves tarifes”.