Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Hervé Falciani és l’informàtic ex-treballador del banc suís HSBC que va endur-se les dades de 130.000 clients de nombrosos països que haurien defraudat les respectives hisendes amagant els seus diners a Suïssa.

Gairebé quatre anys després que la fiscalia francesa és fes amb la informació de Falciani –a desgrat de Suïssa, que el considera un delinqüent- i la compartís amb nombrosos estats, entre ells l’espanyol, a penes ha transcendit cap dels noms dels presumptes delinqüents descoberts.

Segons el poc que s’ha pogut saber, de l’Estat espanyol hi ha 659 persones que posseirien més de 3.000 comptes amb una suma global que superaria els 6.000 milions d’euros. Amb aquesta informació l’Agència Tributària espanyola va aconseguir tancar la “regularització fiscal més gran de la història” sense iniciar cap procediment penal contra els evasors descoberts amb l’única excepció de la família Botín –que tenia fins a 2.000 milions a Suïssa- contra la que la Fiscalia Anticorrupció va obrir unes diligències que tancaria poc després. Botín i l’ex-alcalde de Boadilla del Monte pel PP –implicat en la trama Gürtel- han estat els dos únics noms que s’han sabut.

El capítol grec de la llista va ser publicada per la revista Hot Doc, el que va provocar que el seu editor, Costas Vaxevanis, fos detingut per “delictes contra la intimitat”, encara que posteriorment va ser alliberat amb càrrecs.

A l’Estat espanyol, però, la identitat dels grans defraudadors continua sent un secret d’estat i sols han aparegut algunes dades menors, com la que ahir publicava Levante en el sentit que 32 dels noms de la llista serien valencians i uns altres vint balears. A finals d’octubre el Congrés espanyol rebutjava –amb els vots de PP, PSOE, CiU i PNB- una moció de l’Esquerra Plural demanant que es fessin públiques les identitats d’aquestes grans fortunes. Els mitjans de Catalunya encara han prestat menys atenció al cas.

Paradoxalment, l’única persona que ha estat empresonada per l’afer és el propi Falciani, que es troba tancat a Madrid a l’espera que es resolgui una petició d’extradició per Suïssa per un delicte de “revelació de secret bancari”, una figura que no contempla el Codi Penal espanyol.

Un context d’opacitat i secretisme -el frau fiscal va ser considerat un dels temes silenciats per l’Anuari Mèdia.cat del 2011 i encara ho és més citar-ne els noms dels defraudadors- que es converteix en terreny adobat per a que les manipulacions i teories de la conspiració agafin força. Llavors, muntatges absurds com un fals article de Vicenç Navarro en que s’acusava nombrosos polítics espanyols d’evasors va arribar a ser citat per Amaiur en un Ple de Congrés espanyol amb el ridícul consegüent.

El context, precisament, en que les acusacions de El Mundo contra Artur Mas i Felip Puig -siguin guerra bruta estatal o no- agafen credibilitat.