Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La setmana passada la direcció de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) feia ferma la seva amenaça i expedientava 48 treballadors de l’ens públic per l’ocupació del plató d’informatius el passat 16 de juliol, el dia que es va fer públic l’acomiadament col·lectiu de 1.295 persones. Les sancions són d’un o dos mesos sense feina i sou, depenent de si es tractava de treballadors que van irrompre al plató o si s’hi trobaven per motius laborals i solament es van afegir a la protesta.

Entre els castigats es troba la majoria dels delegats del Comitè d’Empresa, pel que els principals sindicats han acusat la direcció de voler fer un càstig exemplar als caps visibles de la resistència al desmantellament i privatització de la ràdio i televisió pública valenciana. I per exemplificar el que consideren “reacció desmesurada”, recorden el cas de l’ex-secretari general de RTVV, Vicente Sanz, acusat d’assetjament a tres periodistes de l’empresa el 2010, al qual se li va tancar l’expedient obert i se’l va reincorporar a la seva plaça de tècnic en el consell d’administració fins la seva jubilació, el maig de l’any passat, sense cap taca a l’expedient.

Però un grup de treballadors ha decidit anar més enllà i sota el lema “tots ens sentim expedientats” han decidit obrir una caixa de resistència solidària per tal d’ajudar els seus companys privats de sou. “Si cadascun de les 1.198 persones [pel nombre d’afectats definitivament per l’ERO] ingressem 50 €, els nostres companys expedientats podrien percebre 1.247 € per a dos mesos”.

Per canalitzar aquesta solidaritat han obert un bloc i un compte corrent on ingressar les aportacions solidàries i a més han endegat altres iniciatives, com la venda de loteria de Nadal, la rifa d’un pernil o oli, o la distribució de guardioles per les instal·lacions de l’empresa.

La iniciativa ja ha rebut nombroses mostres de solidaritat a les xarxes socials –a Twitter agrupades amb l’etiqueta #forçaicoratge- tan de treballadors de RTVV com d’altres que no ho són.

Mentrestant l’ambient entre la plantilla a RTVV es va escalfant més i més. Ahir mateix es feia públic que l’empresa pretén cobrar 2.000 euros a cada treballador al recuperar un complement pactat per conveni els darrers anys, que els acomiadats veurien deduïts de la seva indemnització i els que continuessin a l’empresa se’ls descomptaria progressivament de les nòmines. Segons la Intersindical Valenciana aquesta és una mesura totalment il·legal, però que igualment l’empresa podria aplicar-la als treballadors que no denunciessin.

Tampoc ajuda a calmar els ànims la decisió del Consell d’Administració de RTVV –dominat pels delegats del PP- de cedir totes les seves competències en el procés de liquidació de l’ens públic al seu director general, José López Jaraba, reduint així les possibilitats de control per part dels consellers dels partits de l’oposició.