Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Durant tot el dia d’avui i fins a la matinada de demà, 121 centres educatius d’infantil, primària i secundària de Mallorca seran l’epicentre d’una massiva onada de tancades que –sota el lema, tancat per retallades, obert per educació- inclourà activitats pedagògiques, culturals i reivindicatives, així com la celebració d’una consulta simbòlica. Aquesta acció compta amb la participació de la gran majoria de comunitat educativa –AMPA, sindicats de docents i personal de serveis, estudiants- que ha respost a la convocatòria del col·lectiu Crida – Assemblea de l’Embut.

Per entendre la magnitud de la mobilització s’ha de saber que l’illa compta amb uns 200 centres públics, pel que al voltant del 60% hi participaran, incloses algunes escoles concertades. I això a pesar de les pressions de la Conselleria balear d’Educació que va enviar abans d’ahir una circular a tots els centres “avisant” de les conseqüències legals que podria tenir la participació en les protestes. Aquesta jornada es dóna en un context de forta tensió entre el Govern balear i la comunitat educativa, que ja durant el curs passat va mostrar una resistència tenaç a les polítiques de retallades i d’imposició del castellà. Per ara la resposta governamental al conflicte a estat la tramitació de dos avantprojectes de llei, la de símbols institucionals –que prohibirà l’exhibició de logotips reivindicatius als centres, inclosa la vestimenta del professorat- i la de convivència –que castigarà els professors que expressin opinions personals als centres. Com es podia esperar això no ha ajudat a calmar els ànims i, al contrari es troba en el fonament de la jornada reivindicativa d’avui.

Però sembla que la magnitud del moviment no és suficient per a que els diaris de l’illa li dediquin la seva atenció. Només Diari de Balears dedica un breu espai a la seva portada, detall que no tenen ni Diario de Mallorca ni Última Hora. Passen per davant el procés per corrupció contra la desapareguda Unió Mallorquina, els nous impostos previstos en els pressupostos 2013, les desavinences entre el President balear, José Ramón Bauzá, i l’alcalde de Palma, Mateo Isern, o la polèmica dels testicles de cérvol del conseller de Turisme Carlos Delgado. Fins i tot un incendi en un habitatge provocat per un nen de tres anys, la multa al Govern per desclassificar una finca o l’accident d’un camió semblen més importants que la situació de l’educació.

Pel que fa a l’interior dels diaris –almenys en les seves edicions digitals- altra vegada el Diari de Balears és l’únic que ha fet un mínim seguiment de la convocatòria, amb peces fa tres dies, ahir i avui, com a setena notícia a la seva portada digital. Les altres dues capçaleres s’han limitat a publicar notícies força breus, “amagades” a les seccions de local, sense quasi context i, en el cas del Diario de Mallorca, centrada en el estira i arronsa entre els organitzadors i la Conselleria, sense explicar en les motivacions de la protesta. Última Hora presenta un text més explicatiu i equilibrat però força limitat pel seu espai.

Una resposta mediàtica similar va tenir el tancament a desenes d’escoles a Catalunya el passat mes de febrer, tal com va apuntar una anàlisi de Mèdia.cat.