Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Pràcticament 140.000 persones ja han signat una carta digital al Comissari Europeu d’Energia, Günter Oettinguer, per a que realitzi una investigació en profunditat que “determini els costos del sistema elèctric que han generat el dèficit tarifari” i que serveixi per promoure una modificació substancial del funcionament del mercat elèctric” a l’Estat espanyol. Aquesta campanya està promoguda per una plataforma madrilenya creada fa sols dos mesos i mig anomenada “Per un Nou Model Energètic” que encara no té tan sols lloc web i que té un grup de Facebook amb menys d’un miler de subscripcions i un perfil de Twitter amb uns 1.200 seguidors.

Com ha aconseguit aquesta mobilització espectacular una entitat gairebé desconeguda –encara que compta amb l’aval de bona part del moviment ecologista estatal- amb tant poc de temps? No ha estat aliè a aquest èxit el fet que iniciessin la seva recollida de signatures dos dies abans de l’emissió del  programa de Salvados, dirigit per Jordi Évole, sobre el funcionament del sector energètic a l’Estat espanyol el 18 de novembre, quan ja se n’havia anunciat la temàtica.

Amb un èxit d’audiència considerable –2.935.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,9%- el programa ha tingut reaccions molt diverses. La més coneguda és la reacció de la patronal de les grans elèctriques Unesa, que va realitzar una reunió d’urgència per valorar el programa de La Sexta on es va acordar enviar una carta de queixa a José Manuel Lara, propietari del Grupo Planeta, on està enquadrat el canal de televisió.

Unesa va demanar també un espai de rèplica per donar els seus arguments –la seva principal queixa és que al programa de Évole no sortia cap representant de les empreses- però paradoxalment volen que sigui a Antena3 –també de Planeta- i no a La Sexta, per evitar un cara a cara amb Évole, segons explica el digital El Confidencial.

Molts mitjans i periodistes han reaccionat davant aquesta amenaça al periodisme crític, i s’ha publicitat les més de 100.000 signatures recollides demanant a Lara que mantingués el programa. Per ara no sembla que la continuïtat de Salvados estigui en perill, segons va declarar el mateix Évole, qui també ha agraït totes les mostres de suport.

Però en canvi, ha passat molt més desapercebuda l’altra reacció, no sols defensiva sinó activa d’una part de la ciutadania, que ha aprofitat la informació del programa per mobilitzar-se per canviar aquells aspectes que denunciava.