Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Jordi Borràs

La manifestació d’ahir a Barcelona reivindicant la unitat de l’Estat espanyol i la vigència de la seva actual constitució ha tingut un ressò mediàtic singular. Mentre ha tingut una repercussió més aviat discreta als mitjans catalans, aquesta ha estat molt més sonada als de Madrid i, per posar un exemple, la fotografia de la Plaça de Sant Jaume plena de banderes espanyoles és a la portada de El Mundo, La Razón i l’ABC.

A pesar d’aquesta eufòria –la capçalera de Planeta arriba a qualificar la manifestació de “crit de la majoria silenciosa”- cap diari s’atreveix a donar una xifra pròpia de participants i tots accepten com a bo el recompte de la Guàrdia Urbana –7.000 persones,- i sols ABC menciona les “desenes de milers” apuntats pels convocants. La Vanguardia, que va fer un recompte propi, els redueix a 2.500. Aquest cop han optat per no repetir les xifres fantasioses que es van donar després de la concentració del 12 d’octubre a la plaça Catalunya.

Però en una cosa han coincidit els mitjans de més audiència de Barcelona i Madrid: en obviar la presència de grups d’extrema dreta a la marxa, tal com ja va passar el 12 d’octubre.

És cert que la seva presència va ser molt més discreta que a l’anterior convocatòria, limitant-se a algunes banderes amb la creu de Sant Andreu, utilitzades pels carlins i desconegudes pel gran públic i banderes espanyoles sense l’escut constitucional, però tampoc l’àguila de Sant Joan. No es va repetir la notòria presència del 12 d’octubre, en que un cop acabats els parlaments oficials i gràcies al caos generat per la pluja van poder-se veure grans banderes franquistes i neonazis cantant el “cara al sol” fent la salutació romana. Llavors, El Mundo va acusar-los de “sabotejar” la concentració.

Tot i això, la participació ultra no va passar desapercebuda. Entre d’altres, el periodista especialitzat en extrema dreta Bertran Cazorla la va piular-la en directe i Nació Digital en va publicar proves gràfiques.

Però molt més sorprenent és que hagi passat per alt el fet que Plataforma x Catalunya també s’havia adherit a la convocatòria. La majoria de cròniques coincideixen a assenyalar que PP, Ciutadans i UPyD van participar a la manifestació, però pràcticament cap recorda la presència del partit de Josep Anglada, amb molta més implantació i millors resultats electorals a Catalunya que la formació de Rosa Díez.

Apunt: Sobre la presència real de manifestants, el col·lectiu Manifestómetro va recomptar 12.000 persones a la concentració constitucionalista de la plaça de Colón de Madrid. Aquesta és l’única xifra que Mèdia.cat ha pogut trobar sobre la mateixa.