Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Van ser molts els analistes que es van sobtar de la lectura exageradament eufòrica que va fer la premsa de Madrid dels resultats electorals del 25N. Encara que els diaris de Barcelona van pecar potser del mateix –però en sentit contrari,- la suma més que evident de CiU i ERC que deixava la porta totalment oberta a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació va ser totalment relegada per les capçaleres madrilenyes, que en alguns casos van fer sumes més aviat estranyes per justificar els seus titulars, just el contrari del que assenyalava la premsa internacional.

Ahir va consumar-se finalment l’acord CiU-ERC, inclòs un temps límit per a convocar la consulta i avui alguns mitjans han fet una suma que els ha costat 23 dies. Així, La Razón, que el 26 de novembre titulava “Adéu Mas, a Catalunya li agrada Espanya”, avui informa d’una “aliança per trencar Espanya” i ratllant l’esperpent anomena Mas el “President de la fi del món”, aprofitant que serà investit el 21 de desembre, la data de la famosa (i falsa) predicció maia.

També sembla perplex El País que després d’assegurar que “el pla de Mas s’enfonsa a les urnes” avui ha de reconèixer que “CiU i ERC inicien la senda sobiranista”. En una línia similar, l’ABC, que el 26 de novembre havia assegurat que “Catalunya rebutja la independència”, titula que “CiU es rendeix a ERC. Consulta il·legal el 2014”.

El Mundo tot i que el titular és pràcticament calcat al del diari de Vocento, queda més coherent, ja que el seu “Mas entra a la història. Protagonitza el ridícul més gran en 30 anys” era més vague. Però tot i això, avui sembla assumir que la seva tesi que la culpa de tot era de Mas no era exacta del tot. Finalment La Gaceta, que també havia informat que “Mas cau a l’abisme”, avui ha d’explicar als seus lectors que “Es consuma el front separatista català”.

A Barcelona, però, la tesi de la “cessió” de Mas davant ERC també té els seus seguidors i La Vanguardia titula en la mateixa línia que El Mundo i l’ABC, amb un únic matís de diferència, ja que es posa el terme “consulta legal” –amb “legal” entre cometes- en un subtítol, mentre que a la  composició se situa UDC amb els partits de l’oposició. Una línia que es veu reforçada amb un dur editorial de José Antich on s’assegura que l’acord d’ahir “queda més aviat lluny de les expectatives que els ciutadans catalans van expressar a les urnes el passat 25 de novembre i que es poden sintetitzar en una certa modulació dels processos sobiranistes”.