Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El centenari diari madrileny ha endegat una campanya contra les conspiracions estrangeres que atempten contra l’honor espanyol, concretat, en aquest cas, en el seu “llevant”, en motiu del reportatge de la BBC “El gran crack espanyol”, que descriu els orígens i conseqüències de la crisi econòmica. Encapçalat per un article titulat “Així es va gestar el reportatge de la BBC que pretén ridiculitzar València” –encara que al documental hi surten altres punts de la geografia estatal- a la capçalera de Vocento sols li falta recuperar l’expressió de “pèrfida Albió”.

El text empra un to criminalitzador i descriu com si es tractés del descobriment d’una trama secreta la col·laboració entre els periodistes anglesos i el col·lectiu valencià La ruta del balafiament. Aquest no és més que una associació que, a cavall entre l’activisme i el periodisme ciutadà, denuncia el malbaratament de recursos públics en obres faraòniques i grans esdeveniments mentre els serveis bàsics d’una majoria de la població agonitzen. El text inclou detalls curiosos com que els càmeres de la BBC estaven subcontractats o que els organitzadors de la Ruta cobraven quatre euros. Adjectiva com a “suposats” els punts negres de València –que posa sempre entre cometes- pels quals passa la ruta i assegura que la televisió li va “treure la pols” al reportatge “després d’un llarg període a la nevera”, quan les imatges es van filmar fa tres mesos i s’ha aprofitat l’estrena per fer-la coincidir amb la cimera entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el President espanyol, Mariano Rajoy.

Aquest article ha anat acompanyat d’una sèrie de peces en què s’ha recollit qualsevol tipus de reacció al reportatge, des de les protestes formals del l’ambaixador espanyol a Londres, Frederico Trillo, de les diferents administracions i patronals valencianes, les declaracions personals de l’alcaldessa valenciana, Rita Barberá –“Sembla que als britànics els molesta el nostre progrés”- o fins i tot que càrrecs electes de Compromís difonguessin el documental per les xarxes socials. S’hi suma una “resposta” amb els “cinc llocs que la BBC va ‘oblidar’”, com la fàbrica de la Ford, el port, l’aeroport d’El Altet, el nou hospital de La Fe –que sí es troba en el catàleg de la Ruta del Balafiament- i La Ciutat de les Ciències, descrita com “l’únic d’Espanya que ofereix continent i contingut”.

Tot i que les declaracions i protestes podrien fer pensar que el reportatge no recull els punts de vista del Consell, el mateix ABC reconeix que la BBC va entrevistar al conseller d’Economia, Máximo Buch –“escollit perquè sabia anglès”-, però que segons aquest, els talls triats en el muntatge “no van recollir els aclariments sobre els aspectes negatius que denuncia el reportatge”.

No és la primera vegada que ABC tracta de criminalitzar l’activitat de la Ruta del Balafiament i en concret la seva col·laboració amb la BBC, i ja al setembre van publicar un article titulat “Col·lectius veïnals cobren per desprestigiar la Comunitat davant la BBC”.

No sembla, però, que la campanya del diari madrileny tingui molt seguiment, i no hi ha hagut una reacció popular de rebuig, com la que es va veure després de la publicació d’un reportatge fotogràfic de Samuel Aranda al The New York Times sobre la pobresa a l’Estat espanyol.

Tampoc que les seves crítiques hagin afectat les activitats de la Ruta del Balafiament –que té anunciada la seva pròxima acció per demà mateix- ni Paul Manson, director del reportatge, que acaba de publicar al seu bloc un article sobre les amenaces de l’extrema dreta al País Valencià.