A cop de titulars

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

M’afeixuga sobre manera aquest suposat periodisme que pretén esgarrapar els fets a cop de titulars i presentar-los als lectors o als audiovisors com a veritats incontrovertibles i dogmes de fe mediàtica . No em refereixo a la vella coneguda sonsònia de la premsa de Madrid, tan avesada a la mentida i a la manifasseria, sinó als nostrats mitjans, alguns dels quals, especialment per la banda d’Internet, es dediquen a imposar miratges que només cerquen construir una realitat a mida de l’emissor.

Jo he vist directors de mitjans fer preguntes en rodes de premsa en què les qüestions, sibil·lítiques, ja inclouen la resposta en forma de titular. Tant s’hi val que l’interrogat negui per activa o per passiva la tesi de l’arter periodista; és igual que la realitat dels fets, abassegadora, aporti llum als supòsits defensats pel redactor de torn… Empesos pel titular previst, caigui qui caigui, petit qui peti, cal fer-lo possible, encara que, després, el cos del text mateix ho desmenteixi. A l’hora de fer mal periodisme sembla, doncs, que no solament compta ser ruc sinó, per postres, també, semblar-ho.

Caldria maldar perquè aquest tipus de periodisme, que malauradament s’estén com taca d’oli, desaparegués del nostre mapa mediàtic perquè l’altre periodisme, el que es basa en observar els fets i explicar-los sobresurti per damunt de tanta mala bava.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.