Una de les mancances del periodisme a casa nostra és el periodisme fet per nens, en el que aquests puguin explicar el món des del seu punt de vista. Tot i que existeixen experiències com InfoK, l’informatiu per a infants d’entre 8 i 12 anys del Canal Súper3 i l’únic d’aquest tipus de tot l’Estat espanyol, aquest no deixa de ser un periodisme elaborat per adults.

Per anar més concretament a espais periodístics on els nens fan també de periodistes i realitzadors  hem d’anar a exemples més alternatius. Com per exemple el MagaCIM, uns informatius de caràcter local realitzat quasi completament pels nens del barri valencià de Benimaclet i que és possible gràcies a la col·laboració del Centre Instructiu Musical (CIM) i la productora Barret Films.

Ara, per tal de promoure i donar sortida a aquest tipus de periodisme l’Associació Cultural Jordi El Mussol està promovent la celebració de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu, un punt de trobada d’audiovisuals –tant de ficció com documentals- produïts pels propis nens. La idea va sorgir a partir de l’èxit del curtmetratge “Sr. Pirotècnic Pot Començar la…”, rodat a l’escola Teodoro Llorente de València per tal d’explicar les retallades en educació. El vídeo, premiat al Busan International Kids Film Festival, a Corea del Sud, a partir del qual va tenir un fort impacte internacional.

Per aprofitar els contactes realitzats i tractar de potenciar aquest tipus d’audiovisual a casa nostra, l’AC Jordi El Mussol ha programat la seva pròpia mostra internacional per als propers 18 i 19 de gener a València, que hauria de servir tan per acostar aquest audiovisual d’arreu del món a casa nostra, però també per promoure també les produccions de nens i adolescents valencians.

El festival està pensat de forma molt modesta, amb un pressupost de 3.500 euros recollits mitjançant una campanya de micromecenatge (que pràcticament havia assolit els seus objectius al tancar aquesta edició) però amb la voluntat de convertir-se en un punt de suport per als professors i educadors interessats en utilitzar l’audiovisual i també un puntal per a promoure aquest tipus de produccions.