Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui es compleix un mes que de la tancada de treballadors i pacients de l’Hospital Sant Pau de Barcelona contra les retallades en la sanitat. A banda d’aquest centre sanitari –que ha esdevingut el principal focus de resistència al deteriorament dels serveis de salut- el Parc Taulí de Sabadell també manté encara la protesta, que en el seu moment àlgid, abans que comencessin les festes de Nadal, va arribar a sumar 13 hospitals d’arreu de Catalunya.

Tot i la importància d’aquestes mobilitzacions i del debat sobre el futur del model de sanitat pública, tot aquest moviment ha passat força desapercebut als mitjans. Tot i que no es pot dir que hagi estat silenciat, i la majoria de grans mitjans n’han publicat reportatges i notícies, la cobertura ha estat força desigual segons el mitjà i molt deficient en casos palmaris.

L’exemple més exagerat seria segurament La Vanguardia, que no va informar de la tancada al Sant Pau fins al cap d’una setmana que hagués començat i ho va fer mitjançant un teletip d’EFE. Aquesta desgana s’ha mantingut al llarg de tot el conflicte: cap de les vuit peces publicades va signada i la majoria són breus que no s’han destacat i que ni tan sols han arribat a l’edició en paper. En canvi, la capçalera de Godó va destacar ahir a portada un reportatge sobre la vaga de la sanitat madrilenya encapçalat per un titular molt similar amb el que també ahir obria La Razón: “El mes de protestes de la sanitat a Madrid ha fet ajornar 5.000 operacions”. Si bé és cert que probablement el moviment a la capital espanyola ha estat més massiu que a Catalunya, el factor de proximitat hauria de pesar a l’hora d’un tractament més ampli a les protestes als hospitals catalans.

En una mateixa línia, el cercador de vídeos del 324.cat –per manca de mitjans ha estat impossible fer un buidatge de tots els telenotícies del darrer mes- s’hi troben tres peces relacionades amb les protestes de la sanitat madrilenya per una sola de la catalana. Un reportatge del Telenotíces del 12 de desembre, quan la tancada al Sant Pau ja feia dues setmanes que durava i just quan les mobilitzacions van afectar més centres sanitaris arreu del territori.

Encara que alguns mitjans com El Periódico o El País han fet un seguiment una mica més detallat de les protestes –i amb articles més elaborats de les seves motivacions- aquestes no han arribat, en cap cas, a les portades dels rotatius i, a més, la cobertura s’ha centrat quasi sempre en les conseqüències de les mobilitzacions. Reportatges com el que ahir publicava El País, sobre el funcionament del model de gestió privada al País Valencià i la seva fallida no són gens habituals als mitjans generalistes, el que dificulta el debat públic sobre les polítiques sanitàries i les seves reformes.